A Gasztro Gerilla

Chili I.

2017. március 09. - GerilLaca

 Erről itt még nem volt szó, fontos mérföldkő, talán ezzel kezdődött minden.

Kis támpont, a dolgok miértjéhez, kis nosztalgikus múltbarévedés :)

10 évvel ezelőtt vettem egy csomag friss erőspaprikát,

volt benne thai chili, habanero, jalapeno.

Kiszárítottam a maradékot és az eltett magokat elültettem, meglepően jó terméshozammal

szüreteltem is.

Innentől kezdve egyre inkább kerestem az erősebbnél erősebb, finomabbnál-finomabb, egzotikusnál-egzotikusabb fajtákat.

A mocskos részleteket, kísérletezéseket, kínlódást átugorva, jelenleg ott tartok, hogy évi 50-60 tő paprikát nevelünk, családi/baráti felhasználásra.

A szüretből paprikakrém, savanyú, szárított chili és szósz készül.

Természetesen a főzéseknél is szerepet szoktak kapni.

Idén füstölt paprikaként is bevetem őket, a füstölés általam művelt vállfajairól hamarosan külön poszt(ok)ban...

A magokat innen rendelem: http://www.pepperseeds.eu/

Balti földet használok a palántázáshoz és biotáp a táplálékkiegészítő.

A palánták idéntől 6500k fénycsövek alatt cseperednek.

Itt a blogon rendszeresen fogok tudósítani a paprikák életében fontos eseményekről.

Jelenleg ígyen néznek ki.palantak.jpg

 

A kiültetést májusban tervezem, onnan kezdve habarcsos vödörben fognak lakni a kertben (így könnyebb szabályozni a víz és tápanyagellátásukat).

A kiültetéssel kapcsolatos teendőket, a paprikatermesztéssel járó buktatókat a következő részekben osztom meg a társadalom okulására.

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!