A Gasztro Gerilla

Dexter's BBQ I.

2017. április 05. - GerilLaca

Ez a téma szívemnek nagyon kedves, ezért egy komplett sorozatot szentelek ennek a hobbimnak, de mondanám inkább életmódnak, vagy szenvedélynek.

Mindenkinek (aki foglalkozik ezzel) megvan a saját barbecue-ja, ez a sorozat, ahogy a címben is szerepel az én szenvedélyemről, sütéseimről fog szólni, illetve a buktatókról, amikbe beleléptem,és amikből rengeteget tanultam.

Valahol 2016 őszén manifesztálódott, ezelőtt is olvastam már róla, láttam is sütőket, de abszolút ide datálható.

Itt léptem rá a kishazánkban egyre népszerűbb ösvényre.

Nem tervezem bemutatni a műfajt az elejétől, megírták már ezt olyanok, akik sokkal jobban beleásták magukat a témába, első körben tudomásom szerint ez a könyv  az első számú magyar nyelvű szakirodalom.

Az én szememben az úttörő egyértelműen a Magyarországi BBQ atyja (atyája) a Nyárspolgár, illetve a könyv társszerzője.

Tőlük is rengeteget lehet tanulni, talán legfanatikusabb arcok a sütő mellől, akikről valaha is hallottam.

Én fentiektől olvastam, tanultam rengeteget,az az alázat, ahogy hozzányúlnak a húsokhoz, abszolút példaértékű lehet mindenkinek.

Ezen kívül van jónéhány, akár régebbi hely is (Pl.: Őrház, Zabáljcsak, BpBARbq), akik nagyon magas színvonalon foglalkoznak a témával, valahogy ők kívül estek a perifériámon, pedig a hazai BBQ korántsem elhanyagolható szereplői.

Én ezt az utat jártam be, őket olvastam, ennyi.

A műfajról annyit, hogy ez nem grill, ez BBQ! Nem, az nem a szószt, meg a szósszal összegányolt csirkeszárnyat és oldalast jelenti. 

„Lassú tűzön füstön sütés” ez a gyakorlatban 110-120 celsius () közötti sütőhőmérsékletet jelent, sok-sok órán keresztül húsfajtától függően. 

Alapvetően a BBQ a másod-, harmadrendű húsok sütéséről szól, teljesség igénye nélkül: 

-          sertés: oldalas, lapocka, tarja, láb, csülök

-          marha: szegy (ez az abszolút királykategória), oldalas, lábszár

-          csirke: comb, egészben, szárny

       

Nem kell betojni, az én lányom a sültcsirkéről is leszedte a zsírt(???) de úgy eszi a BBQ oldalas porcogós részét, mintha nem lenne holnap :-)

Nálunk abszolút favorit a sertéslapockából készülő pulledpork szendvics (cafatos disznó), a sertés- és marhaoldalas, hölgyek körében a csirkecomb, illetve a felejthetetlen sütőkolbász, erre vannak BBQ receptek is,

de a hagyományos nyers parasztkolbász is alkalmas BBQ sütésre.  

Nem diétás kaja, a hatalmas darab szaftos húsok, szövetközi zsírok és a sütés végére összeomló kollagének perverz tánca, amihez az édeskés illatos füst adja a fátylat és az izzó parázs a zenét.

Sosem ettem ilyen technikával készült húst, mielőtt beleszerettem.

oldalas.jpg

 

Életem legelső BBQ fogását bizony magam készítettem el kínkeservesen, ezt utólag nagyon nem bánom, lelke, története van minden egyes sütésnek, mint amúgy minden egyes ételnek ami asztalra kerül.

Első sütőm egy nem kifejezetten BBQ-ra kifejlesztett szerkezet, a SAfire volt, ez egy kis zsebgrill, ami egy kis

furfanggal megfelel a célnak.

safire.jpg

 

Nagy kihívás vele ez a fajta sütés, nekem nehéz volt tartanom a hőfokot is, de aki ezzel megtanul sütni, az utána mindennel fog tudni.

Mindemellett egy kiváló grillsütő, kis mérete ellenére 4-5 csirkecomb, vagy egy egész csirke simán megsüthető rajta.

Vannak hozzá kiegészítők, pl. wok, amivel kiváló thai curry került az asztalra.

Második sütőm egy Proq Frontier, minden kezdőnek ezt ajánlanám, rendkívül felhasználóbarát, ár-érték aránya kiváló, hétvégi hobbisütőknek szerintem a legjobb választás.

smokey.jpg

 

Ebbe azért már bele lehet töfködni pl. egy pofásabb marhaoldalast, ahogy én is tettem sokadik sütésem alkalmából.

Valahol itt tört el bennem valami, innen van az, hogy már nem tudok úgy nézni a húsokra, ahogy korábban.

A BBQ és az én sorsom innentől végleg összefonódott, talán innentől kezdve a fanatizmus kifejezés találóbb, mint a hétvégi elfoglaltság.

Harmadik sütőm egy Old Smokey Jumbo lett, ami a BBQ történelem egyik igazi kultsütője és veteránja.

1953 óta gyártják a legegyszerűbb sütőket, nekem azonnal a szívemhez nőtt a kezelhetősége és úgy alapjában véve az egyszerűsége miatt is.

Legkedvesebb sütéseim is ehhez a sütőhöz kapcsolódnak, nyilván mire megvettem, az első két eszközön már jó sokat gyakoroltam.

Minden sütőmet itt vettem, a megfelelő árazás nyilván egy szempont, nálam azonban ennél jóval fontosabb az, hogy "lélekkel" adjanak el nekem bármit is. Szakértő tanácsokat, ötleteket, útmutatást kaptam minden egyes vásárlásnál, ezt hívják értékesítésnek-értékteremtésnek.

Ajánlani tudom mindenkinek mielőtt belevág, hallgassa meg a tanácsait, érdemes.

Eszközökről, kezdetekről, a fertőzés kialakulásáról nagyjából ennyit.

A sorozat következő részeiben a lényegen, a sütésen, praktikákon, húsokon, no és a féktelen zabálásokon lesz a hangsúly.

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr7112680979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.