A Gasztro Gerilla

Carbonara

2017. május 15. - GerilLaca

carbonara_1.jpg

Ismét egy ikonikus recept, ami már sokszor kőkemény hitvitáknak ágyazott meg, pedig nincs ezen mit vitatkozni kérem szépen.

Úgy gondolom ezekről az ikonikus ételekről, hogy lehetőség szerint érdemes ragaszkodni az eredetihez, habár ettem már fantasztikus újragondolt ételeket is.

Spaghetti alla carbonara annyit jelent: spagetti szénégető módra.

Eredetét illetően több legenda kering, számomra legkézenfekvőbb talán, hogy szénégetők (carbonari) készítették.

Másik források szerint amerikai katonák főzték tojásporból és bacon-ből, hogy melyik verziót preferálja, azt mindenkinek a képzeletére bízom.

A négy tradicionális római tésztaétel közül talán ez a legismertebb, mivel szívem egy csücske ott ragadt, kötelességemnek érzem megpiszkálni a témát.

Ez is egy egyszerű és nagyszerű, ráadásul laktató étel, nálunk a gyerkőcök nagy kedvence.

Maximum 15 perc alatt asztalra tehető.

Én a vizet előre odateszem, vagy vízforralóban forralom fel, így még gyorsabb.

 Egy férfias adaghoz össze kell dobálni egy kupacba: 

  • 1 tojás+1sárgája
  • marék panchetta /kolozsvárinak más a karakterisztikája, de ha nincs ló…/
  • bors
  • 3 marék reszelt parmezán (eredetileg Pecorino Romano-t, vagy pecorino és parmezán keverékét használták)

  

Mindig azzal kezdem, hogy a tésztát beleteszem a forró vízbe, sózom.

A tojást összekeverem egy tálban 1 marék sajttal, sózom, borsozom, csurgatok egy kicsit a tészta főzővízéből, közben folyamatosan keverem.

Feldarabolom a szalonnát, és megpirítom egy serpenyőben.

Nem kell túl apróra vágni és túlpirítani sem szabad, ha kész, félrehúzom a tűzről.

Ha a tészta al dente, kevés főzővízzel (nem szűröm le) a szalonnára szedem, a serpenyőt minimál lángon visszateszem a tűzre.

Apránként, folyamatos mozgatás mellett adagolom hozzá a tojást és még egy marék sajtot.

A végeredménynek krémesnek kell lennie, a tojásból nem lehet rántotta!

Tálaláskor borsozom és rászórom a maradék sajtot.

carbonara_1.jpg

 

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8712680955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus 2017.05.15. 22:09:22

Ha a serpenyőt nem teszed vissza a tűzre és inkább a tojás hidegebb táljába kevered hozzá a szalonnát és a tésztát, akkor könnyebb elkerülni, hogy rántotta legyen belőle :)

Dexter82 2017.05.16. 06:52:10

@Étteremkritikus: Ha "hidegen" kevered össze, sosem kapod meg azt a krémes állagot, mintha melegen teszed.

Étteremkritikus 2017.05.16. 12:36:19

@Dexter82: Nem hidegen kevered, hiszen a tészta és a szalonna is forró, meg persze az a kicsi főzővíz is, amit rászedtél.

Dexter82 2017.05.16. 13:56:59

@Étteremkritikus: Rád bízom, nekem ez a technológia vált be, ennek az eredményét szeretjük. Másikkal nem lesz olyan. Aki meg nem tud vigyázni, hogy ne legyen rántotta, az főzzön inkább virslit :)