A Gasztro Gerilla

GerillaGasztro

A nagy BBQ kamu

2017. június 23. - GerilLaca

Nem vagyok médiakritikus, biztos nem én írok a legjobban és legprózaibb stílusban, sőt, mégcsak a legjobb kajákat sem én készítem, de most olyan jött szembe, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül. 

Egy hazai kiadványban, olyan írás jelent meg, ami véleményem szerint tovább mélyíti azt a gödröt, ami miatt a hazai étteremlátogató közönség zömének fogalma sincs, mi is az a BBQ.

fb_img_1498201187803.jpg

"Hol tart a magyar grill/barbecue-edukáció" bekezdésben azt taglalja, hogy a smokerben 60-80 fokon készül a csoda.

fb_img_1498201198397.jpg

60-80 fokon nem csoda történik, hanem semmi, vagy maximum nagyon ványadt melegfüstölés.

Mindemellett én a grillezés népszerűségét a BBQ-val szemben nem feltétlenül az eszközigényben, hanem inkább az informálatlanságban, tájékozatlanságban, félretájékoztatásban(?) keresném.

Azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy ha valaki arra adja a fejét, hogy publikál, ne adj isten olyan témakörben, amiben kevésbé tájékozott, előtte tájékozódjon, olvasson szakirodalmat, beszélgessen szakmabeliekkel.

Van kiváló magyar nyelvű szakirodalom, sőt még a legkisebb porszemek is foglalkoznak a témával.

"Barbecue-vonalon ki diktálja a trendet?"

fb_img_1498201204042.jpg

Megemlíti a szerző a BBQ Pápáját, meg hogy terjeszti a tanait, szerintem olyan dolgokat terjeszt ebben az írásban, ami szemenköpi mindazt, ami miatt beleszeretnek emberek a műfajba.

A BBQ technológia a lassú tűzön füstön sütésről szól, ez a gyakorlatban olyan 110-120 fokot jelent.

Nem pácolunk, csak szárazpácot használunk közvetlenül sütés előtt (RUB) és legfőképpen NEM FŐZÜNK ELŐ SEMMIT!!!

Hol tart a magyar BBQ edukáció?

Sajnos ott, hogy az emberek zöme még mindig azt gondolja, hogy a bbq szósszal összegányolt oldalas a bbq, jónéhányan pedig a grillezéssel azonosítják.

Ez így nem edukáció, ez egy konyhatechnológia elferdítése, mindannak a kicsúfolása, ami miatt emberek erre az útra lépnek.

Véleményem szerint mindannyiunk, akik írunk a témáról, felelősek vagyunk azért, hogy a magyar gasztronómia alulról(is) épüljön, fejlődjön.

A hitelesség alapja az informáltság, a tájékozottság.

Szerintem

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr4312680941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petipapi 2017.06.24. 08:20:03

Végre!

motoroskonyhaja 2017.06.24. 23:31:56

+1 ;) Végre!
süti beállítások módosítása