A Gasztro Gerilla

Chili II.

2017. július 18. - GerilLaca

rooster_spur_1.jpg

Nincs is szebb, mint visszajönni szabadságról és szembesülni azzal, hogy szüleim és kedvenc nővérkém lelkes öntözése révén, egy hónapon belül ki sem fogok látni a rengeteg paprikából.

No de kezdjük az elején...

Rengeteg idő telt el a legutóbbi csípős poszt óta, természetesen az idő nem állt meg, a növények szépen cseperedtek.

Márciusi poszt után sajnos egy gombás fertőzés támadta meg a tenyészetet, amit egy gazdaboltokban hozzáférhető szernek köszönhetően sikeresen megfékeztünk.

Ezen felül semmilyen vegyszert nem használtam a paprikák nevelése során.

A 6500k fénycsöveknek köszönhetően nagyon gyors növekedésnek indultak a paprikák, ám mivel műanyagpoharakban laktak (a köztes átültetést teljesen feleslegesnek tartottam, helyesen) folyamatosan gondoskodni kellett a megfelelő tápanyagellátásról.

Legfontosabb a három fő makroelem folyamatos rendelkezésre állása (nitrogén,foszfor, kálium).

A másodlagos makroelemek (kalcium, magnézium, kén) jellemzően az öntözővízben, illetve megfelelő földkeverékekben, tápokban szintén rendelkezésre állnak.

Ezt is igyekeztem minél természetközelibb forrásokból fedezni.

A magokat tőzeg/palántaföld és komposztált marhatrágya keverékébe (60/30/10) vetettem, így eleve megvolt a kezdőlöket a magoncoknak.

Első néhány alkalommal Vitaflora eper, majd később Garri bio szerves tápoldatot használtam, majdnem minden öntözés alkalmával megkínáltam őket. Figyelni kell, hogy ne adagoljuk túl, a csomagolásokon feltüntetett adagolás általában megfelelő, célszerű azonban az első néhány alkalommal kicsit kevesebbel kezdeni és figyelni hogy reagálnak a palánták.

Így vártuk a májusi kiültetést, természetesen sikerült még az utolsó fagy előtt kitenni a palántákat, így kénytelenek voltunk néhány éjszakára ponyvát húzni a növényekre.

Évek óta alul kilyuggatott habarcsos vödröket használok a paprikákhoz, így nagyon pontosan belőhető a megfelelő tápanyagellátás.

A vödrökbe az alábbiak szerint pakolom a "hozzávalókat":

- 1 lapát homok

- 1 lapát komposztált marhatrágya

- 3 lapát tőzeg/palántaföld (60/40) keverék

- továbbá minden növény alá szórok egy kis marék Marhajó pelletet (préselt marhatrágya).

Tapasztalataim szerint ez nagyjából fedezi a növények teljes tápanyagigényét, későbbiekben időnként (kb. 2 hetente) adok az öntözővízhez a bio tápoldatból.

Öntözést minden esetben az időjárás, illetve növények állapota alapján időzítem.

Mi gyűjtjük az esővizet, ez jóval lágyabb, mint a csapvíz, lehetőség szerint ezzel öntözöm őket.

Biztos vannak ennél jobb/hatékonyabb termesztési technikák, aki bele szeretne ásni magát a témába itt remek infókat talál.

Nekem családi használatra ez jött be, az eredmény azt hiszem magáért beszél.

 bellpepper_red_1.jpg

fatalii_yellow_325000shu_1.jpg

cayenne_sweet_1.jpg

habanero_big_sun_1.jpg

habanero_red_2_1.jpg

rooster_spur_1.jpg

 

Néhány hét múlva remélhetőleg szürettel, receptekkel jelentkezem és amennyiben időm engedi, idén talán a hatodik solymári chili fesztivált sem hagyom ki...

Addig is további cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!