A Gasztro Gerilla

Mit egyél, ha Bajorországban jársz?

Savanyúkáposzta van a bőrgatyámban :)

2017. augusztus 18. - GerilLaca

schweinhaxn.jpg

 

 

"A németek nem tudnak főzni."

"A német konyha nem jó."

Gyakran hallom a fenti mantrákat, természetesen nem értek egyet, ezért eldöntöttem, hogy következő utazásunk alkalmával megpróbálok rácáfolni erre a tévhitre.

Bajor tartományban, egész pontosan Berchtesgadenban volt szerencsénk eltölteni néhány napot, nem először.

Az út célja alapvetően a hegyisportok, azon belül is hegymászás volt, de ugye a sok mozgástól az ember megéhezik, és nagyon nem vagyunk azok, akik viszik magukkal otthonról a lecsókonzervet :)

A fine dining vonalat ezúttal kihjagytuk, napi tevékenységünk miatt leginkább hüttékben, sörözőkben, kisebb vendéglőkben ettünk.

Mi az amit mindenképp kóstoljunk meg, ha erre visz az utunk?

Álljanak itt az általunk leginkább kedvelt Bajor ételek:

 

Sertéssült káposztával és krumpligombóccal

sertessult_keposztaval.jpg

 

Tipikus német kombináció, majd minden sörözőben, étteremben hozzáférhető, rendkívül laktató, ráadásul a gombóc kiváló szénhidrátforrás a sportoláshoz.

Az igazán jó helyeken frissen sütik, roppanós a bőre, viszonylag hamar elfogy, érdemes megnézni előre, hogy mikor sütik és időben érkezni.

Átlagosan 12-18 EUR között mozog egy adag.

 

Kasnocken (Sajtos nokedli)

kasknockn.jpg

 

A tökéletes húsmentes szénhidrátbomba. Hibátlan nokedli, érett bajor sajttal és pirított hagymával.

Kihagyhatatlan, 10 EUR környékén kapsz egy gigaadagot.

Sok helyen lehet kis adagot kérni, hölgyeknek, gyerekeknek ez is bőven elég.

 

Leberkäse (Húskenyér)

 

leberkas_1.jpg

Személyes kedvencem, az egyik legegyszerűbb és legtáplálóbb kocsmakaja.

Textúrájában leginkább a párizsihoz áll közel, ízesítésében szerintem teljesen egyedi.

A köret mindenhol egy picit más:

Tükörtojást, mustárt eddig mindenhol kaptam hozzá, helyenként krumplisalátával, káposztával, pirított krumplival adják. Kedvencem hozzá a frissen reszelt orronkijövős torma.

Legfinomabbat talán a Watzmannhaus-ban ettem, lehet ebben benne van az előtte legyűrt 1300 m szint...

Itthon is kapható a német diszkontokban, érdemes kipróbálni, ha gyorsan össze kell dobni valamit vacsorára, vagy egy jó sörözés mellé.

 

Schweinshax'n (Ropogósra sült sertéscsülök)

schweinhaxn.jpg

 

A magyar néplélekhez mi sem áll közelebb, mint a jófajta sült csülök.

Fűszerezése talán kicsit eltér az általunk megszokottól, jobb helyeken ezt is frissen ropogósra sütik.

Ezzel is érdemes igyekezni sok helyen egy adagot sütnek délben és este is, aki kimarad, lemarad.

("Wenn's aus is, is aus!")

Káposzta általában kötelező garnírung pl.:szalonnás káposztasaláta, kedvenc helyemen krumpligombóc és sörszósz is volt mellé. 

15-20 EUR környékén adták.

 

Münchner Weiswurst (Müncheni fehérkolbász)

weinwurst.jpg

 

Talán az egyik legnépszerűbb sörkorcsolya, itthon is könnyen hozzáférhető.

Tapasztalataim alapján a hazai közönséget eléggé megosztja, ennek okát egyrészt az itthon kapható kolbászok minőségbeli különbsége, másrészt a fogyasztási kultúra hiánya okozza.

Odakinn nem sütik, igazán nem is főzik, legtöbbször kislábosban felöntik forró vízzel, snidlingel, petrezselyemmel és így melegítik.

Bőröstül enni TILOS, minden esetben "meghámozzák".

Édesmustárral és jóféle parasztkenyérrel, vagy pereccel kínálják.

5-6 EUR-t kérnek egy párért.

 

Kaiserssmarren (Smarni)

smarni_1.jpg

 

Bátran mondhatom, hogy a lenépszerűbb desszert, bár főételnek is megállja a helyét.

Mindenhol kapható, jellemzően almaszósszal tálalják, nem mondom, hogy fogyókúrás kaja, de egyszerűen ellenállhatatlan.

5-10 EUR között mozog az árfolyama.

 

Halak

hal.jpg

 

Rengeteg a tó és a kisebb hegyi patak, mindegyikben van hal.

Leggyakoribb a pisztráng és a lazacpisztrág.

Minden étterem étlapján megtalálható valamilyen formában, a helyi füstölthalakat, pedig egyszerűen vétek lenne kihagyni.

A legjobb füstölthalak a Königsee kápolnája (St Bartholomä) melletti halfüstölőnél kaphatóak, márcsak a gyönyörű hajóút miatt is megéri. 

 

+1 ötlet

Ha a hegyekben jársz, sok helyen a legelők mellett vannak házikók, ahol helyi sajtokat, tejet, sört, szalonnát kóstolhasz.

Nem ajánlott kihagyni!

Összességében nagyon jókat és változatosakat sikerült ennünk, ottani árszinvonalhoz képest elfogadható áron.

Aki szereti a nehéz, zsíros, húsos ételeket nem fog csalódni a német konyhában.

Itt ettünk jókat:

Neuhaus

Gasthof Watzmann

Watzmannhaus (csak gyakorlott túrázóknak!)

Fischerstüberl

 További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!