A Gasztro Gerilla

Chili III., avagy hogyan legyél kistermelő?

GerillaChili

2017. augusztus 31. - GerilLaca

chili2_1.jpg

És akkor elkezdődött a szüret...

Viccet félretéve, nagyot fordult a világ a legutóbbi chilis poszt óta. 

Nem panaszkodom, kiváló lett az idei termés, ekkora mennyiséget  garantáltan nem tudunk családi körben elfogyasztani.

 

csili_1.jpg

chili2_1.jpg

chili3_1.jpgchili4_1.jpg

Évek óta terveztem, hogy a saját gyártmányú szószokkal, krémekkel ellátogatok a Solymári Chili Fesztiválra.

Igenám, de ahhoz, hogy árulni, kóstoltatni, netalán versenyen indulni tudjak, kistermelői igazolvány kell.

Nosza, mi sem egyszerűbb, mint kiváltani egy kistermelői igazolványt és kész...

Na persze, ahogy azt Móricka elképzelte.

Álljon itt vesszőfutásom, az utókor okulására, hátha valakinek még egyszer jól jöhet.

Kistermelői igazolványhoz az alábbi köröket kell lefutni:

0. Kormányablakba ne menj, ott nem tudnak segíteni, ne is hívd őket, mert a központi számon azt állítják, hogy lehet kormányablakban is intézni, de erről a kormányablakok nem tudnak (több helyen is próbálkoztam, sehol nem jártam sikerrel)!!!

  1. Területileg illetékes falugazdász, ő állítja ki az őstermelői igazolványt, 2000 HUF csekket kell hozzá befizetni
  2. NAV adószámigénylés, ingyenes, ettől féltem, de megleptek: kedvesek, gyorsak, segítőkészek
  3. Kormányhivatal, MVH regisztráció, postai úton is intézhető a megfelelő nyomtatvány beküldésével
  4. Területileg illetékes NÉBIH hatósági ellenőrzés, ő adja ki a kistermelői regisztrációs számot
  5. EÜ kiskönyv beszerzése, tüdő rtg. (én maszekban voltam időhiány miatt 8000HUF), háziorvos, 3000 HUF

Egyszerűen hangzik, de mindez kb 1,5 hónapot vett igénybe, arról nem is beszélve, hogyha valahol értelmesen le lett volna írva a folyamat az elejétől a végéig, akkor rengeteg időt spóroltak volna meg vele...

Sajnos a HUNChili versenyen való részvétel határidejéből emiatt kifutottam, de sebaj, majd jövőre.

Röviden összefoglalva ez kistermelővé válásom története.

Innen már csak a termékek tökéletesítése, címke és logotervezés, nyomdakeresés volt hátra.

Nem volt egyszerű, de megszületett a saját kistermelői chilim.

 img_2295.JPG

Első körben a saját BBQ szósz, Chutney és paprikakrém recepteimet készítettem el,

de tervezem még szárított paprika füstölését is a saját építésű füstölőmben.

Találkozunk szombaton Solymáron, remek szombati programnak ígérkezik, ja és igen, fájni fog! :)

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!