A Gasztro Gerilla

Poutine!

Franciázzunk :)

2017. szeptember 22. - GerilLaca

poutine_kesz_1.jpg

Poutine (nálunk Putyin álnéven fut :) ), igazi francia-kanadai klasszikus,Quebec környékére az 1950-es évekre datálják.

Az eredetihez képest némi evolúción esett át az évek során, azonban a lényeg maradt:

sültkrumpli sajttal, barnamártással  nyakonöntve.

Igazi gyorskaja, utcán, meccseken árulták/árulják most is.

Egy kanadai szakács receptjét csiszolgatom egy ideje, nálunk rendkívül népszerű, nem tudok annyit készíteni, amennyi ne fogyna el azonnal.

Nyilván a lényeg a krumpli, ebből (is) kimondottan nehéz jó minőséget találni kis hazánkban, de azért nem reménytelen a helyzet.

Én a saját termesztésűből szeretem a legjobban, akinek nincs erre lehetősége, érdemes a piacokon keresgélni.

Nézzük miből dolgozunk:

  • 0,5kg krumpli (mi ketten ettük, de 1kg is elfogy ugyanúgy...)
  • olaj a sütéshez

      A mártáshoz:

  • csésze jó minőségű ketchup (Heinz hívő vagyok)
  • tk worchestershire
  • ek borecet
  • 3-4 dl marhaalaplé
  • tk zöldbors (a lében eltett fajta)
  • fél fej hagyma finomra vágva
  • gerezd fokhagyma szétnyomva
  • só,bors

      Sűrítéshez:

  • vaj
  • púpozott tk liszt

      A tálaláshoz:

  • két marék érett cheddar lereszelve
  • néhány kocka hideg vaj

poutine_alapanyag_1.jpg

 

A krumplit meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, ha újkrumpli, akkor elég megmosni, héj marad.

A mártáshoz egy serpenyőben megfuttatjuk a hagymát egy kanál vajon.

Miután megdinsztelődött, mehet rá a fokhagyma, 1 perc után pedig az összes többi hozzávaló.

10-15 perc alatt kis lángon összeforralom.

Másik serpenyőben a lisztet kb, 3 ek vajon halványbarnára pirítom és a mártáshoz adom, lángot legalacsonyabb fokozatra veszem.

Ilyenkor szoktam elkezdeni a krumplisütést.

Ha megsült, lecsöpögtetem, tálra teszem, rászórom a sajtot, szedek rá a mártásból, tetejére egy-két darab vajat teszek.

poutine_kesz_1.jpg

 

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!