A Gasztro Gerilla

Gombakrém Gerilla módra

Gyors harapnivaló

2017. október 04. - GerilLaca

gombakrem.jpg

És akkor a száraz nyár után megjöttek a szeptemberi esők.

A május-júniusi gombahabzsolások emléke kissé már megfakult.

Irtózatos gombaínség után ismét nyakunkba szakadt az erdő áldása, nagyüzemben megy a tartósítás, lépten-nyomon receptek cserélnek gazdát. 

Minap egy gombászcsoportban vetődött fel a gombakrém tematikája, mivel a tegnap esti szedésből maradt némi rizike és őzláb, beleálltam a témába.

Lássuk, hogy készül a gombakrém Gerilla módra.gombakrem_alapanyag_1.jpg

 

Ebből dolgozunk:

  • 2 marék (lapátkezem van) rizike finomra aprítva
  • 2 marék őzláb finomra aprítva
  • marék vöröshagyma aprózva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek apróra vágott szalonna
  • olivaolaj
  • 1/2 kk wochestershire szósz
  • kk malátaecet (balzsamecet is jó)
  • só (óvatosan!)
  • bors
  • 1/2 kk kakukkfű
  • 2 ek apróra vágott petrezselyem
  • 1 ek összezúzott sózatlan mogyoró
  • 2 ek reszelt parmezán

A szalonnát kevés olajon megfuttatom, rádobom a hagymát, üvegesre dinsztelem.

Jöhetnek a gombák (rizikéből egy marékkal félreteszek), mehet rá a kakukkfű, só, bors.

Amint elkezd puhulni, rászórom a mogyorót, petrezselymet, meglocsolom az ecettel és a worchestershire szósszal.

Ezután a serpenyő tartalmát aprítógépbe rakom és nem túl krémesre aprítom.

Közben a félretett rizikét megpirítom.

A krémet 1-2 ek olívaolajjal és a parmezánnal elkeverem.

Pirítós kenyérre kenve, pirított gombával és parmezánnal megszórva tálalom.gombakrem.jpg

Amennyiben nem áll rendelkezésre erdei gomba, bolti csiperkéből is készíthető, nyilván ez a kompromisszum valamennyire csökkenti az élvezeti értékét.

Fontos!

A saját gyűjtésű gombát felhasználás előtt feltétlenül vigyük el gombavizsgálatra, amit Magyarországon magánszemélyeknek a kijelölt piacokon ingyen elvégeznek!

El nem fogyasztott gomba még sosem okozott mérgezést.

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!