A Gasztro Gerilla

Nakládaný hermelín, avagy menyétet az olajba!

Kocsmakaják I.

2017. október 09. - GerilLaca

hermelin.jpg

 

 

 

 

 

Sajnos egyre ritkábban jutok el vedelni sörözőbe, kocsmákba, azonban az ott tapasztalható szegényes kajakínálat időről-időre elkeserít.

Nem a csili-vili hipszter divatbárokra gondolok, ott aránylag normális a koszt (3 szem olajbogyó aranyáron...), hanem a tradicionális Magyar italmérésekre.

Úgy döntöttem, összeszedem, hogy nálunk fejlettebb kocsmakultúrával rendelkező népek mit fogyasztanak az italok mellé, kocsmakaják sorozatunk első versenyzője egy igazi feketeöves kocsmaklasszikus Csehországból.

Sógornőm eltöltött néhány évet Prágában, egy dolog miatt már biztos, hogy megérte.

Szereztem egy sörkorcsolyareceptet, ami bőven túlmutat a virsli, mustár, zsírosdeszka koszos műanyagbúra alatt bűvkörön.

Csehországban szinte minden kocsmában kapható, sörrel és pereccel vagy barnakenyérrel fogyasztják.

A nakládaný hermelín szó szerint pácolt hermelin sajtot jelent.

A karakteres ízű olajban tocsogó érett sajtok remekül passzolnak egy jó korsó keserű pilzenihez.

Sokféleképpen készítik, azonban vannak áthághatatlan ökölszabályok, mint a hermelin sajt (esetünkben camembert), az olaj, vagy a hagymafélék használata.

Nálunk így készül:

  • 4 camembert sajt (érdemes jó minőségűt használni)
  • fél fej vöröshagyma szeletelve
  • 6-8 gerezd fokhagyma szeletelve
  • 0,5l étolaj (itt is érdemes jófajtát használni...)
  • 10 szem egészbors
  • néhány darab ecetes csípőspaprika (én sajátot használtam)
  • kk kakukkfű
  • kk rozmaring
  • 1-2 babérlevél

hermelin.jpg

 

Elkészítés:

Csatosüvegbe dobáljuk a hozzávalókat, 2 napig hagyjuk szobahőmérsékleten "beindulni", utána hűtőben jó sokáig fogyasztható.

hermelin_kesz.jpg

 Egy nagy korsó pilseni kötelező kísérője, nagyravágyók kiegészíthetik egy-két "gyorsítóval" (Pl.: Becherovka).

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!