A Gasztro Gerilla

Brassói aprópecsenye

2017. november 20. - GerilLaca

brassoikesz_renamed_by_iws_1.jpg

Vajon milyen az igazi Brassói? 

Ahány ház,annyi szokás, én otthonról hoztam, aztán a saját fejem után mentem, hogy ez-e az eredeti recept?

Jó kérdés, a Brassói aprópecsenye alighanem örök vitatéma lesz a Magyar konyhakörökben.

Számtalan verzió kering a pökhendi szakács versenyfogásától kezdve a kocsmáros kreatív feleségén át a vasúti szakácsig. 

"Az egyik felvetés szerint a brassói receptjét egy Gróf Nándor nevű vasúti szakács találta ki 1948-ban, a Budapest-Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel)." írja a wiki.

Számomra is ez a legszimpatikusabb verzió, egyszerű és nagyszerű.

Hallottam rémtörténeteket csirkéből, pulykamellből készült hamisítványokról, zöldborsós, lecsószaftos, mexikói vegyeszöldséges, vagy szalonnával és alaplével "tokányosított" szörnyűségekről is, de ezekre a kókányolásokra kár is fecsérelni a szót.

Nem árulok el nagy titkot, ha megemlítem, hogy minden a jó minőségű alapanyagokon múlik, onnan kezdve már elég nehéz elrontani.

4 személyre így adagoltam:

  • 80 dkg szűzpecsenye
  • 1,2 kg burgonya
  • 4-6 gerezd fokhagyma (lehetőleg hazai)
  • só, bors

img_2979_renamed_by_iws.jpgA húst hosszában 0,5 cm vastag szeletekre vágom, ezután keresztben 0,5 cm széles csíkokra.

A krumplikat megpucolom és felvágom, mi kockázni szeretjük.

Célszerű nem olajban, hanem jó minőségű zsírban ropogósra sütni.

Közben kanál zsíron megpirítom a húscsíkokat, sózom, borsozom és a sütés végén 2-3 gerezd fokhagymát nyomok rá.

A húsokat a krumplira öntöm a serpenyő alján összegyűlt szafttal együtt, rányomok még egy kis friss fokhagymát.

Nem egy randikaja, de isteni finom és 20 perc alatt megvan.

brassoikesz_renamed_by_iws_1.jpg

Jó étvágyat!

Nálatok hogyan készül a brassói?

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr7713293311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2017.11.21. 12:26:37

Ugyanígy. A melóhelyen érthetetlen okból a fokhagymát kihagyják belőle, ill. én is a zöldborsós változatot szoktam még látni, de szerintem sem való bele. A férjemmel amikor kb. ugyanennyi adagot készítünk, mindig azzal áltatjuk magunkat, hogy ez többször i étkezésre is jó lesz, mert marad még.... Nem szokott maradni :-D

hellsing 2017.11.22. 16:04:29

Nálunk is ez a lényeg, de alapnak (a füstösebb ízért) bacont pirítok és párolt zöldborsót is teszek bele. A családnak így jön be :)

A madárból készült verziók mellett azt is utálom, amikor pörköltfélét löttyintenek hasábburgonyára. A brassói kockakrumplival és összeforgatva az igazi.