A Gasztro Gerilla

Lazacpisztráng paszternákpürével, salátákkal

Karácsonyi asztal VII.

2017. december 20. - GerilLaca

lazacfile_paszternak_1.png

Halból sosem elég!

A ponty után talán a legnépszerűbb, ami a  karácsonyi asztalra kerül, általában a lazacfélék valamelyike.

Egy jól elkészített filé méltán veszi fel a  versenyt egy majonézbe mártott panírozott pontypatkóval :)

Én most lazacpisztrángot szereztem be, de készíthetjük bármilyen friss, jó minőségű tengeri halból.

Köretként a vajas paszternákpüré és a friss, citrusos saláta remekül passzol a halakhoz.

lazacfile_1.png

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb lazacpisztrángfilé
  • só, bors

A püréhez:

  • 80 dkg paszternák
  • kis fej hagyma
  • 1 ek worchestershire szósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • marék vaj
  • 4 dl csirkealaplé
  • só, bors

A salátához:

  • friss vegyes saláta
  • fél citrom leve
  • 0,5 dl olivaolaj

A paszternákot és  a hagymát megtisztítom, kevés vajon karamellizálom, utána hozzáadom a fokhagymát, a worchestershire szószt, sózom, borsozom és felöntöm az alaplével.

Közepes lángon forralom, amíg a lé nagyrésze elfő, ekkorra általában a zöldség is megpuhul.

Ezt követően pürésítem és kikeverem a vajjal.

A salátához a citromot és az olajat habverővel krémes állagúra verem, sózom, borsozom, majd a salátára öntöm.

A filékből csipesszel kiszedem a szálkákat, formázom, utána három ujjnyi szeletekre vágom.

Serpenyőben nagy lángon kanál olajat melegítek, a filéket a bőrös oldalukkal lefelé pirítom, amíg a bőre roppanós nem lesz (maximum 2-3 perc).

Ezt követően megfordítom és 1 perc alatt készre sütöm, sajnos nagyon gyorsan kiszárad, ha tényleg friss a hal, érdemes inkább kicsit alulkészíteni.

Pihentetést követően a pürével és salátával tálalom.

lazacfile_paszternak_1.png

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!