A Gasztro Gerilla

Borleves, az ünnep királynője

Karácsonyi asztal VIII.

2017. december 22. - GerilLaca

borleves1.JPG

Amennyiben csak egy ételt választhatnék, hogy mindenképpen az ünnepi asztalra kerüljön, ez lenne az.

Nagyanyámtól tanultam a receptet, és mind a mai napig együtt esszük családi körben minden szenteste.

Néhány éve átvettem a stafétát és én főzöm, de még mindig figyelő szemek előtt :)

A kellemesen édes-savanyú, fűszeres, meleg, enyhén alkoholos leves megpirosítja az arcokat, igazi ünneppé teszi a karácsonyt.

Gyorsan elkészül, és garantálom, gyorsan el is fog fogyni.

A hozzávalók listája elég rövid:

  • 0,5 l édes bor (az aszú nekem nem vált be, érdemes egy jófajta késői szüretet választani pl.: Disznókő Furmint)
  • 0,25 l víz
  • 2-3 szegfűszeg
  • 4 tojássárgája
  • kristálycukor

karacsonyi_borleves.JPG

A bort a vízzel és a szegfűszeggel lábosba öntöm, hagyom, hogy kicsitt ellforjon az alkohol, utána takarékra teszem a lángot.

A tojásokat felverem egy tálban és kis adagokban szedek hozzá 4-5 merőkanállal a forró léből, közben folyamatosan keverem habverővel, nehogy rántotta legyen belőle.

Visszacsurgatom a levesbe, folyamatosan mozgatva újból felforralom, habosra keverem.

Amennyiben túl savanyú, lehet hozzá adni 1-2 kanál kristálycukrot.

Forrón tálalom, utána jöhet az ajándékozás.

borleves1.JPG

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Az összes karácsonyi recept elérhető itt!

Boldog Karácsonyt!