A Gasztro Gerilla

Medianoche a'la Gerilla

Szendvicsvariációk

2018. február 02. - GerilLaca

medianoche.jpg

Üzenet a halászlé, töltöttkáposzta és bejglibombázások túlélőinek:

A karácsonyi és szilveszteri zabálásoknak vége, az ünnepek elmúltak, jöhet a tavasz :)

Viccet félretéve a klasszikus téli ételek és a szürke nappali színek után valami élénk pezsgésre vágytunk,

nem kell semmi bonyolult, egy jó szendvics épp elég.

A korábbiakkal ellentétben, most egy igazi klasszikust vettünk elő és készítettünk el egy kis csavarral.

Az ikonikus medianoche (éjféli), vagy Cubano szendvics meglepő módon Kubából származik, a havannai night klubokban szervírozták az éjszaka közepén, innen a név.  

Többösszetevős, szerintem a kulcsa a sertéssült, én itt vittem bele a csavart, klasszikus sült helyett bedobtam egy lapockát a BBQ PitBox-ba és BBQ technikával 10 óra alatt 110 fokon egy kellemesen füstös, szaftos, de még szeletelhető állagú sültet varázsoltam. Lám mi mindenre jó a BBQ :)

Akinek nincs ideje/lehetősége, az sütőben is elkészítheti,  ott magasabb hőfokkal is operálhatunk (150-180 fok),kb 1-1,5 óra alatt elkészül.

Nézzük a hozzávalókat:

A sülthez:

  • 1 db 2-3 kilós lapocka (tarjával is érdemes kísérletezni, sokkal szaftosabb végeredményt kapunk)
  • 0,5 l anananászlé
  • félbevágott citrom
  • fűszerkeverék (1ek paprika, 1ek só, 1 ek nádcukor, 1 kk chilipor, 1 kk bors, 1 kk koriander, 1 tk hagymapor, 1 tk fokhagymapor, 1 kk curry)
  • ek olivaolaj

A szendvicshez:

  • néhány szelet gruyere sajt
  • néhány szelet főtt sonka (cotto)
  • sárga mustár (jelen esetben French's)
  • bagett
  • vaj
  • pár db csemegeuborka hosszában felszeletelve

A húst sütés előtt bedörzsölömaz olajjal, ennek ízesítés szempontjából nincsen semmi jelentősége, egyedüli célja, hogy jobban tapadjon a húsra a szárazfűszerkeverék (rub).

Ezután következik a rubozás és kb 4-5 óra 110 fokon, időnként rádobok a faszénre egy-egy füstölőfát (cseresznye). Ezután grillserpenyőbe rakom aláöntöm a gyümölcslevet, letakarom fóliával és további 3-4 órát sütöm.

A bagetteket megvágom, vastagon megkenem vajjal, mustárral, belepakolom a vékony szeletekre vágott sültet, a sonkát, uborkát és a sajtot. Az összecsukott szendvicseket kontaktgrillen pirospozsgásra sütöm.

medianoche.jpg

Érdemes mennyiséget csinálni belőle, el fog fogyni :)

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr313568165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maradokapénzemnél 2018.02.03. 15:32:17

Van ettermed, ahol ezt meg lehet venni? 8 órát nem birnek vele foglalkozni, de baromi jol néz ki :)

GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2018.02.03. 15:50:53

@maradokapénzemnél: Köszönöm. Nincsen lebujom, viszont nyáron, ha minden jól megy lesz pop up sütés a Balatonnál, illetve ősszel Tállyán a KCBS BBQ versenyen(tallya-bbq.hu/) ott leszünk.

Kelly és a szexi dög 2018.02.03. 17:07:22

Havannában egy helyi család meghívott - háztartási kekszre kent borzasztó ízű szendvicskrém volt, amit adni tudtak. Az ott a maximum, nem pedig bagett, sonka, vaj, meg sajt...

GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2018.02.03. 17:18:31

@Kelly és a szexi dög: Örülök, hogy figyelmesen olvastál, nem szegény kubai családok tradicionális étele, hanem night klubokban szolgálták fel pénzes amerikaiaknak, a neve is innen ered...