A Gasztro Gerilla

GerillaGasztro

Az 1. magyarországi KCBS BBQ verseny Gerilláék szemszögéből

amatőrként a profik között

2017. október 20. - GerillAnya

20171015_071243.jpg

Nehéz szavakba önteni azt az élménymennyiséget, ami az elmúlt hétvégén a GerillaGasztro BBQ Team csapattagjaként ért minket az első magyarországi KCBS BBQ versenyen..  Családi csapatunk a főszervező, Adorjányi Máriusz javaslatára jelentkezett a megmérettetésre, akinek ezúton is köszönjük.

Bár a verseny köré szerveződött fesztivál már pénteken kezdődött, ráadásul egy oktatás is volt pénteken a The Barktenders csapat részvételével, mi csak koraeste tudtunk elindulni munka után. A megelőző napok estéi a csomagolásról, pakolásról szóltak, kisebb káosz alakult ki a nappalinkban: ezt is vigyük, hátha kell alapon :-)

Bérelt kisbuszunkkal, amiben elfért a 4 sütőnk és a rengeteg cuccunk, este 7-kor indultunk Pilisszentivánról Tállyára (mert még beszaladtunk petrezselyemért, hátha nem elég az a 12 tő, ami már a kocsiban lapul). Péntek 13 lévén sikeresen belefutottunk az M3-as autópályán egy 1 órás dugóba, így végül 10 után érkeztünk a Hegyalja Panzióba Abaújszántóra. Itt is köszönjük Palkó Nórának a welcome drinket és a rugalmas hozzáállást és segítőkészséget.

A panzióban rajtunk kívül egy szlovák, veterán katonákból álló csoport volt, akik mindenáron be szerettek volna vonni minket a whisky-vodka-sör-bor-pálinka bűvkörbe, udvariasan hátítottuk el az invitálást a másnapi versenyre hivatkozva.

Reggel (túl)korán érkeztünk a verseny helyszínére, Tállyára. Mivel a regisztráló emberek csak későbbre voltak várhatóak, meglátogattuk a helyi kisboltot, ahol még felvásároltunk rengeteg must have cikket: kiskanálban végződő konzervnyitó, inox kisbögre (később nagy hasznát vettük, tényleg), viaszosvászon piroskockás terítő, mini esernyő... Majd a szemközti intézménybe tértünk be: Gyöngyöm Presszó. HAmisítatlan retró. A pultos hölggyel nagyon jót beszélgettünk, 3 kávéért, 1 sörért és egy kőműves-actimelért (jäger) 1000 Ft-ot fizettem, jattostul!22384259_917220061768232_3570206510247424442_o.jpg

Végül sikeresen regisztráltunk és a 19-es sátorba berendezkedtünk. Sorra érkeztek a további résztvevők, lassan mindenki elfoglalta a helyét.

 

22424170_10154284463742395_5753423911663575864_o_1.jpg

Aztán eljött a húsellenőrzés ideje, melyen sikeresen átmentünk, hivatalosan innentől megkezdődött a verseny. Laca még elment a csapatkapitányi gyűlésre, ahonnan a Mystery box alapanyagaival tért vissza: malacpofa és szőlő. Délután 5-kor isteni welcome vacsorát kaptunk a szervezőktől, pörkölt tarhonyával, életmentő volt a keserves ebéd után. Ezúton is köszönjük!

Lassan leszállt az est, kezdődtek a sütőbegyújtások, húselőkészítések, trimmelés, rubozás... 

A szakmai kérésekben (fűszerezés, füstölőfák kiválasztása, stb.) a csapatkapitányunk és egyben a férjem, Laca volt a döntéshozó, édesapám és én a "kukták" voltunk, mindenben igyekeztünk a keze alá dolgozni. A mi dolgunk volt a versenydobozokba a petrezselyemágy előkészítése is. Miután ezzel elkészültünk, és szegy és lapocka is felkerült a rácsra sülni, valamint a vörösborban marinált malacpofa is bekerült az Old Smokeyba, nyugovóra tértünk: én visszataxiztam Abaújszántóra pihepuha ágyikóba, Laca a kisbuszban, apám a sátorban pihent hajnalig. Miután a fiúk gondoskodtak a hajnali hús-csomagolásról, és én is befutottam, előkészítettük a csirkét és az oldalast. Miután a Mystery box kategóriát is bevállaltuk, elkezdtük a malacpofához a köret készítését (kolbászos savanyúkáposzta, krumplipüré, füstölt szőlő).

20171015_071243.jpg

A közeli sátrakba be-be lestünk, s kávéval, pálinkával kedveskedtünk az IQ BBQ, Bros Hog, The Barktenders tagjainak. Fantasztikus csapatok az európai élmezőnyből, örülünk, hogy a szomszédaik lehettünk :-) Itt olvashattok a Barktenders élményeiről (angolul vagy olaszul), melyben a 3-as pontban minket is megemlítenek :-)

A versenydobozokat szigorúan a kijelölt sorrendben és időpontokban kell leadni:

  • 12:00 chicken
  • 12:30: ribs
  • 13:00: pork
  • 13:30: brisket
  • 14:00 Mystery boxdsc_0844.jpg

Az utolsó percek a beadás előtt nagy sürgés-forgást, izgalmat hoztak, de végül mindent sikerült időben leadni. Közben a lelkes közönség elpusztította a maradékot, nagy örömünkre mindenkinek nagyon ízlett,  kóstolásra kitett GerillaChilis Dexter's BBQ sauce is maradéktalanul elfogyott.

Beadások után, miután elmentek a  látogatók, lázas csomagolásba kezdtünk, Sütők kiürítése, kihűtése, mosogatás - na jó, csak a legszükségesebbeket, a többit be a dobozba, majd otthon a gép... Azt hittem, soha nem érünk a végére. Végül minden visszakerült a kisbuszba, jöhet az eredményhirdetés.

Az esélytelenek nyugalmával, mégis nagyon izgatottan vártuk a felsorolást. Kategóriánként a 10 legjobbat sorolták fel, az első 5 a színpadra is mehetett. Hatalmas volt a hangulat, mindenki óriási tapsot kapott, szívből örültünk mindenki sikerének, legyen magyar csapat, vagy tapasztalt külföldi versenyző. Pork kategória következett, 7. hely. A felkonf igazán kedves: kis falu Budapest közelében, családi csapat... (köszönjük, Máriusz) - én itt már bőgtem. Mi, a GerillaGasztro BBQ Team, full amatőr családi csapatként 7. helyezettek lettünk! Alig 1 éve vettük meg első sütőnket, eddig csak magunknak, családunknak, illetve az edzősütések alkalmával barátainknak sütöttünk, az első versenyünkön a kedvenc kategóriánkban a 2. legjobb magyar csapat lettünk (gratulálunk a BpBarBQ-nak, akik a legjobb magyar csapat lettek ebben a kategóriában). Innentől nem emlékszem semmire :-) csak úsztunk az örömmámorban a többiekkel együtt. Hatalmas BBQ ünnep volt ez!

Gratulálunk mindenkinek, akár elért helyezést akár nem, és külön kiemelem a KGB csapatát, akik a Grand Champion cím büszke tulajdonosai és több kategóriában is meg megfordultak a színpadon! Csak így tovább, srácok! Szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a szegediek, akik a szegy kategóriában hozták el az első helyet. Szép munka, Suncity :-) Kiemelnénk további a PiciGurman csapatot, akik 3 kategóriában is benne voltak a TOP10-ben!

Köszönjük a szervezőknek, hihetetlen hangulatú, csodálatos hétvége volt. Nagyon sokat tanultunk ebből a versenyből, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, és fantasztikus embereket ismertünk meg. Büszke vagyok arra, hogy a KSBC család tagja lehetek :-)

Az eredményeket itt lehet mazsolázni 

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Köszönjük a képeket Gáspár Tamásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8513014324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2017.10.22. 13:09:29

1. Át kéne olvasni, mert vannak benne fura dolgok (pl. visszataxiztaztam).
2. Én szívesen nézegettem volna több képet.
3. Gratula a szép eredményhez!
4. Éhes lettem.

GerillAnya 2017.10.22. 13:15:37

@xyyyxyxyyxyxyyx:
1. Köszi, javítottuk
2. Több és jobb képek a Tállya BBQ Facebook oldalán
3. Köszönjük
4. Akkor jó étvágyat!
süti beállítások módosítása