Erről itt még nem volt szó, fontos mérföldkő, talán ezzel kezdődött minden.
Kis támpont, a dolgok miértjéhez, kis nosztalgikus múltbarévedés :)
10 évvel ezelőtt vettem egy csomag friss erőspaprikát,
volt benne thai chili, habanero, jalapeno.
Kiszárítottam a maradékot és az eltett magokat elültettem, meglepően jó terméshozammal
szüreteltem is.
Innentől kezdve egyre inkább kerestem az erősebbnél erősebb, finomabbnál-finomabb, egzotikusnál-egzotikusabb fajtákat.
A mocskos részleteket, kísérletezéseket, kínlódást átugorva, jelenleg ott tartok, hogy évi 50-60 tő paprikát nevelünk, családi/baráti felhasználásra.
A szüretből paprikakrém, savanyú, szárított chili és szósz készül.
Természetesen a főzéseknél is szerepet szoktak kapni.
Idén füstölt paprikaként is bevetem őket, a füstölés általam művelt vállfajairól hamarosan külön poszt(ok)ban...
A magokat innen rendelem: http://www.pepperseeds.eu/
Balti földet használok a palántázáshoz és biotáp a táplálékkiegészítő.
A palánták idéntől 6500k fénycsövek alatt cseperednek.
Itt a blogon rendszeresen fogok tudósítani a paprikák életében fontos eseményekről.
Jelenleg ígyen néznek ki.
A kiültetést májusban tervezem, onnan kezdve habarcsos vödörben fognak lakni a kertben (így könnyebb szabályozni a víz és tápanyagellátásukat).
A kiültetéssel kapcsolatos teendőket, a paprikatermesztéssel járó buktatókat a következő részekben osztom meg a társadalom okulására.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!