Az új Bejaulais megérkezett!
Kezembe került (véletlen műve volt) egy üveg Bejaulais és egy jóféle francia penészes sajt, a Beaujolais önmagában is ok az ünneplésre, ráadásul mi valami meleg vacsorára vágytunk, innen a megoldás kézenfekvő volt, egy jó kis sajtos, diós lepénynek nem lehet ellenállni.
A quiche a francia konyha egyik ikonikus fogása, szerintem a lepények lepénye, úgy gondoltam, méltó kiegészítése lesz a kiváló bornak.
Tradicionálisan többféle töltelékkel készítik, én most a sajttal akartam valami borhoz illőt kreálni, ezért a húsmentes verziót készítettem. Egy darab Roquefort-om volt a francia rokonoknak köszönhetően, franciaországban inkább a Bleu d'Auvergne-t használják hozzá.
Hozzávalók:
A tésztához
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 0,5 dl víz
A töltelékhez
- 1,5 dl crème fraîche (multiknál beszerezhető Auchan, Aldi, Lidl, stb)
- 150 g jó minőségű penészes kéksajt
- 1 tojásfehérje+1 egész tojás
- marék dióbél összetörve
A tésztát kb 15 perc alatt kézzel összegyúrtam (nem kell teljesen simára), utána egy órát pihent a hűtőben. Közben a diót késsel apróra vágtam, összekevertem a sajttal, a krémmel és a tojásokkal, sóztam borsoztam. A tésztát a pihentetést követően 3-4 mm vastagságúra nyújtottam, piteformába egyengettem, villával megszurkáltam, a lelógó felesleget levágtam és 180 celsiusra melegített sütőben 10 percet elősütöttem. Néha fel szokott jönni a közepe, érdemes egy marék babot tenni a közepére, hogy ezt megelőzzük. Ezután az elősütött tésztára kanalaztam a krémet és kb 20-25 perc alatt készre sütöttem. Addig érdemes sütni, amíg a töltelék meg nem keményedik és elkezd színe lenni. Nálunk általában nincs ideje kihűlni :)
