A Gasztro Gerilla

GerillaGasztro

Van rajtad sapka...?

Kucsmagombával indul a gombaszezon!

2018. április 13. - GerilLaca

kucsmagomba_piritossal.jpg

Bizony, ez is elérkezett, elolvadt a hó, felmelegedtek a nappalok, éled az erdő.

A súlyos téli erdeigomba ínséget követően a szenvedélyes gombász már alig várja a vadásszezon kezdetét.

Az elsőként előbújó kalaposokat március környékén érdemes keresgélni, jellemzően homokosabb, szárazabb területek vegyes (nyár, csertölgy, stb...) lomberdeiben.

Igazi kihívás észrevenni az avarból előbukkanó ráncos felületű sipkákat.

A tavaszi fő gombászzsákmánynak számító kucsmagombák mellett ilyenkor még Osztrák csészegombát (Sarcoscypha austriaca), Júdásfülgombát (Auricularia auricula-judae) is érdemes keresgélni.

osztrak_cseszegomba_sarcoscypha_austriaca_judasfulgomba_auricularia_auricula-judae_zamatos_turbolya_anthriscus_cerefolium.jpgOsztrák csészegomba (Sarcoscypha austriaca), Júdásfülgombát (Auricularia auricula-judae) és Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium)

A kucsmagombák közül felénk (Budai hg.) leggyakoribb a Cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) a leggyakrabban előforduló faj.

cseh_kucsmagomba_verpa_bohemica_2.jpgCseh kucsmagomba (Verpa bohemica)

Ahogy a szakirodalomban több leírásban is említik a faj feltételesen fogyasztható, ez esetünkben annyit jelent, hogy alapos hőkezelés után.

Erre azért van szükség, mert hőre lebomló toxinokat tartalmaz.

Én azt javaslom, érdemes legalább 20 percen keresztül hőkezelni, vagy néhány percig forró vízben főzni.

Fontos!

Egy gombászkönyv nem helyettesíti a gombavizsgálói tanfolyamot, sem a gombavizsgálót!

Csak olyan termőtestet gyűjtsünk amit jól ismerünk!

Túl fiatal, illetve túl öreg termőtestet ne szedjünk le!

Nem elfogyasztott gomba, még sosem okozott mérgezést!

A leszedett gombát minden esetben vigyük el szakellenőrhöz!

Csak annyi gombát szedjünk amennyit el is fogyasztunk, a többi termőtestet hagyjuk a helyén!

Amennyiben valakinek nem áll módjában szedni, a piacokon is megtalálható, ebben az esetben érdemes odafigyelni, hogy minél frissebb példányokat válogassunk össze.

Na de vissza a konyhába!

Mire jó a kucsmagomba? Sokan teszik levesbe, készíthetünk belőle gombakrémet is, népszerű hússal, sajttal, túróval töltve (amennyiben találok még idén, egy töltött receptet én is kipróbálok ígérem), rántani is érdemes lehet.

Tekintve, hogy ez az idei első találat, hazafelé már habzott a szánk az elvonástól, az egyik legegyszerűbb/leggyorsabb elkészítési módot választottam.

cseh_kucsmagomba_verpa_bohemica.jpgCseh kucsmagomba (Verpa bohemica)

Tejszínes citrusos kucsmagomba pirítóssal

Hozzávalók:

  • kis fej hagyma szeletekre vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél kápiapaprika felcsíkozva
  • néhány marék kucsmagomba
  • 1 dl zsíros tejszín
  • 1 ek vaj
  • fél citrom leve és lereszelt héja 
  • só, bors
  • petrezselyem
  • néhány szelet házikenyér 

A vajon elkezdem dinsztelni a hagymát, 2-3 perc után hozzáadom a paprikát.

A gombákat eközben 2-3 percig forrázom, utána leszűröm és a zöldségekhez adom.

Hozzáadok egy gerezd apróra vágott fokhagymát, a kakukkfüvet is 5-10 percig együtt pirítom, sózom, borsozom.

Ráöntöm a citromlevet, miután a nagyja elpárolgott ráreszelem a citromhéjat, hozzáadom a petrezselymet és a tejszínt. Addig forralom amíg a tejszín kicsit besűrűsödik.

A kenyereket 1-2 gerezd fohagymával kevés olivaolajon aranybarnára pirítom, ezután a ragut a kenyerekre

kanalazom.

kucsmagomba_piritossal.jpgTejszínes-citrusos kucsmagomba házikenyérrel

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr7513827832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása