A legkézenfekvőbb keletkezési történet, hogy egy Joe nevű szakácsnak Iowában volt egy nagy marék marhahúsa, meg néhány bucija, főzni kellett, hát összedobott egy szendvicset darálthúsos raguval.
Igazi amerikai klasszikus, a hamburger, hot dog és a BBQ mellett az egyik legnépszerűbb gyorskaja.
Édeskés, fűszeres, szaftos és laktató, mi pedig nagyon szeretjük.
Kevés olyan kaja van a bolognai mellett, amit ilyen vehemenciával pusztítanak a gyerekek, arról nem is beszélve, hogy milyen gyorsan és egyszerűen összedobható.
Nézzük is miből főzünk:
- 0,5 kg darált marhahús (én egy gyönyörűen átzsírozott nyakat használtam, jó választásnak bizonyult)
- kis fej hagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma szétnyomva
- 1dl ketchup (nálunk a Heinz a nyerő)
- 1/2 th chilipor, vagy 1tk csípős BBQ szósz (opcionális)
- 1ek mustár
- 1ek almaecet
- 1ek barnacukor
- 1ek wochestershire
- 1dl sűrített paradicsom
- só, bors
- néhány hamburgerzsömle
- marék reszelt cheddar (opcionális)
- savanyú uborka, karikára vágott lilahagyma (opcionális)
Az apróra vágott hagymát elkezdem pirítani, hozzádobom a húst, ha kifehéredett sózom borsozom.
10 perc után hozzáadom a cukrot, karamellizálom, utána hozzáadom a paradicsomlevet és a többi hozzávalót.
Lassú tűzon addig főzöm, amíg a marhahús megpuhul, és a ragu besűrűsödik.
Ha elkészült, megpirítom a félbevágott bucikat, kanalazok rá a szószból, megszórom reszelt sajttal és eldugok egy adagot a gyerekek elől, hogy nekem is maradjon :)
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Jó étvágyat!