Vasárnapi ünnepi asztal nálunk a húslevest (is) jelenti, mindig a rangidős háziasszony főzi hatalmas fazékban.
Délelőtti kerti munkák miatt egyszerű és gyors második fogás kellett.
Volt akciós kacsamell, mi sem egyszerűbb, mint összedobni egy rozé kacsamellet.
Köretnek a gyerkőcöknél abszolút győztes a krumplipüré, és mivel kacsa, menne hozzá valami édeskés, mondjuk sárgabarackos chutney.
Oké, nincs itthon sárgabarack, sebaj, őszi konzervben van, kísérletezünk :-)
Kacsamell bőrét bekockáz (nem vág a húsba!), bőrös felét sóval, borssal bedörzsöl, húsos felére worchestershire, zúzott fokhagyma (4 darabra 2 gerezd), só/bors kerül.
Mivel hűtőben voltak, elöl hagytam, amíg készült a chutney, hogy magasabb maghőről induljak.
Szezámolajon hagymát pirít, alá kanál barnacukker, karamellizál, kevés fokhagyma, rá a barack, só, bors, ek szójaszósz, 2ek rizsecet, 1ek édes chili szósz, 1 kk fahéjas marokkói fűszerkeverék.
Ízekkel játszani kell, nekem nagyjából ez az összetétel ízlett.
Ezután szét kell főzni alacsony lángon, végén citrommal lehet moderálni az ízeket.
Vissza a kacsához:
Öntöttvas serpenyőben bőrrel lefelé alacsony lángon kb. 10-15 perc alatt ki kell olvasztani a bőréből a zsírt.
Mindeközben sütő (légkeverés NUKU!) 200 fokra beizzít.
Miután a zsír nagy része kiolvadt, lángot felcsavar, bőrt megpirít 2-3 perc.
Ezután fordítunk 4-5 percet kap a húsos fele is.
Sütőben 10-15 perc kell neki a rozé állapothoz, én kicsit tovább hagytam, mi így szeretjük.
Nyomásra rugalmasnak kell lennie a húsnak.
5 perc pihi után szeleteltem.
Kicsit kitérnék a pürére, sokan a menzán megismert száraz/darabos püré bűvkörében élnek, na mi nem.
Igyekszünk jó minőségű burgonyát megfőzni, nem szét, ezután minimum! 30-50% vajjal, sóval, borssal, csipet szerecsendióval kézi habverővel macerálom.
Végén zsíros tejszínnel lazítom és kész, mi így szeretjük.
Mindennel együtt 30 perc alatt össze lehet dobni, szerintem akár egy ünnepi asztalon is megáll.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!