Hagymás bab, a kedvencem...
...de a halat is nagyon szeretem.
Lassan kis túlzással mindenhol lehet fish and chipset kapni, különböző minőségű halakból, különböző minőségű bundákban.
A felhozatalnak minőségi szempontból (sajnos) elég nagy a szórása, ha kapunk (fogunk!) jó minőségű alapanyagot, lehet, hogy jobban járunk, ha saját kezünkbe vesszük a dolgokat.
Lássuk nálunk hogyan készül:
HAL
Jó minőségű tőkehalat választottam, ha valaki nem gasztronáci, ellenben lokálpatrióta, dolgozhat vadvízi potykával (filézve), vagy szürkeharcsával is, nem fog csalódni.
KRUMPLI
Hatalmas rajongók vagyunk minden formában, ehhez a cikkekre vágott újburgonya nálunk mindent visz.
BUNDA
Jellemzően itt szokott elromlani a dolog a vendéglátóhelyek zöménél.
Könnyűnek, jó ízűnek, roppanósnak kell lennie.
Nem ázhat, nem lehet túl vastag, nem éghet meg.
Én a Blumenthali úton indultam el, aztán saját recept lett belőle.
- marék liszt
- marék rizsliszt
- 2 feles pálesz, 1 a tésztába, 1 a szakácsnak :)
- 1 tojásfehérje
- sör (nálam most jó minőségű belga pils került)
Nyugi, a pálinka íze, alkoholtartalma nem érezhető, azonnal elillan a forró olajban, viszont a tészta könnyed, levegős lesz tőle.
REMULÁD
Itt lehet variálni, számtalan recept kering a neten, egész sok használható is.
Nálam az alábbi a nyerő, zöldfűszerekből azokat használtam, ami éppen friss volt a kertben, ezeken felül pl. a kapor sem lehet rossz bele, ezekkel érdemes kísérletezni.
Én az alábbiakból dolgoztam:
- 1 tojás+1 sárgája
- 250 ml olaj
- csipet só
- bors
- kk citromlé
- tk mustár
- 3-4 kisebb (3-4 cm) csemegeuborka
- tárkony
- petrezselyem
- édeskömény levél
Az egyszerűség kedvéért mindent botmixerbe raktam, néhány forgatással elérhető a szuper krémes állag.
Az egész folyamatot a krumplival érdemes kezdeni, közben ki lehet sütni a 2 cm csíkokra vágott tésztába mártott halakat. Miközben készülnek az olajban, össze lehet rakni a remuládot.
Sört inni mellé szinte kötelező!
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Jó étvágyat!