Poutine (nálunk Putyin álnéven fut :) ), igazi francia-kanadai klasszikus,Quebec környékére az 1950-es évekre datálják.
Az eredetihez képest némi evolúción esett át az évek során, azonban a lényeg maradt:
sültkrumpli sajttal, barnamártással nyakonöntve.
Igazi gyorskaja, utcán, meccseken árulták/árulják most is.
Egy kanadai szakács receptjét csiszolgatom egy ideje, nálunk rendkívül népszerű, nem tudok annyit készíteni, amennyi ne fogyna el azonnal.
Nyilván a lényeg a krumpli, ebből (is) kimondottan nehéz jó minőséget találni kis hazánkban, de azért nem reménytelen a helyzet.
Én a saját termesztésűből szeretem a legjobban, akinek nincs erre lehetősége, érdemes a piacokon keresgélni.
Nézzük miből dolgozunk:
- 0,5kg krumpli (mi ketten ettük, de 1kg is elfogy ugyanúgy...)
- olaj a sütéshez
A mártáshoz:
- csésze jó minőségű ketchup (Heinz hívő vagyok)
- tk worchestershire
- ek borecet
- 3-4 dl marhaalaplé
- tk zöldbors (a lében eltett fajta)
- fél fej hagyma finomra vágva
- gerezd fokhagyma szétnyomva
- só,bors
Sűrítéshez:
- vaj
- púpozott tk liszt
A tálaláshoz:
- két marék érett cheddar lereszelve
- néhány kocka hideg vaj
A krumplit meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, ha újkrumpli, akkor elég megmosni, héj marad.
A mártáshoz egy serpenyőben megfuttatjuk a hagymát egy kanál vajon.
Miután megdinsztelődött, mehet rá a fokhagyma, 1 perc után pedig az összes többi hozzávaló.
10-15 perc alatt kis lángon összeforralom.
Másik serpenyőben a lisztet kb, 3 ek vajon halványbarnára pirítom és a mártáshoz adom, lángot legalacsonyabb fokozatra veszem.
Ilyenkor szoktam elkezdeni a krumplisütést.
Ha megsült, lecsöpögtetem, tálra teszem, rászórom a sajtot, szedek rá a mártásból, tetejére egy-két darab vajat teszek.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Jó étvágyat!