A Gasztro Gerilla

GerillaGasztro

Nakládaný hermelín, avagy menyétet az olajba!

Kocsmakaják I.

2017. október 09. - GerilLaca

hermelin.jpg

 

 

 

 

 

Sajnos egyre ritkábban jutok el vedelni sörözőbe, kocsmákba, azonban az ott tapasztalható szegényes kajakínálat időről-időre elkeserít.

Nem a csili-vili hipszter divatbárokra gondolok, ott aránylag normális a koszt (3 szem olajbogyó aranyáron...), hanem a tradicionális Magyar italmérésekre.

Úgy döntöttem, összeszedem, hogy nálunk fejlettebb kocsmakultúrával rendelkező népek mit fogyasztanak az italok mellé, kocsmakaják sorozatunk első versenyzője egy igazi feketeöves kocsmaklasszikus Csehországból.

Sógornőm eltöltött néhány évet Prágában, egy dolog miatt már biztos, hogy megérte.

Szereztem egy sörkorcsolyareceptet, ami bőven túlmutat a virsli, mustár, zsírosdeszka koszos műanyagbúra alatt bűvkörön.

Csehországban szinte minden kocsmában kapható, sörrel és pereccel vagy barnakenyérrel fogyasztják.

A nakládaný hermelín szó szerint pácolt hermelin sajtot jelent.

A karakteres ízű olajban tocsogó érett sajtok remekül passzolnak egy jó korsó keserű pilzenihez.

Sokféleképpen készítik, azonban vannak áthághatatlan ökölszabályok, mint a hermelin sajt (esetünkben camembert), az olaj, vagy a hagymafélék használata.

Nálunk így készül:

  • 4 camembert sajt (érdemes jó minőségűt használni)
  • fél fej vöröshagyma szeletelve
  • 6-8 gerezd fokhagyma szeletelve
  • 0,5l étolaj (itt is érdemes jófajtát használni...)
  • 10 szem egészbors
  • néhány darab ecetes csípőspaprika (én sajátot használtam)
  • kk kakukkfű
  • kk rozmaring
  • 1-2 babérlevél

hermelin.jpg

 

Elkészítés:

Csatosüvegbe dobáljuk a hozzávalókat, 2 napig hagyjuk szobahőmérsékleten "beindulni", utána hűtőben jó sokáig fogyasztható.

hermelin_kesz.jpg

 Egy nagy korsó pilseni kötelező kísérője, nagyravágyók kiegészíthetik egy-két "gyorsítóval" (Pl.: Becherovka).

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr8412942021

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Álcázóművész 2017.10.16. 12:46:49

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Az éhség nem más, mint álruhába öltözött szomjúság. A Heti sajtót olvasd eszerint! Hétszentség'17/41 2017. 10. 09. Úgy döntöttem, összeszedem, hogy nálunk fejlettebb kocsmakultúrával rendelke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomfree 2017.10.11. 06:20:35

A legjobb etel sor melle. Felszivja a zsiros sajt az alkoholt bar nem konnyu a gyomornak.

deneskata 2017.10.11. 10:55:05

Hiába, ehhez az ételhez is a legjobb a cseh hermelín. Próbáltam én azt pótolni nálunk kapható camembert-rel, sehogy se lett az igazi. :)

sóskatáska 2017.10.11. 10:55:19

A sajtot félbe kell vágni.

GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2017.10.11. 10:58:41

@sóskatáska: Erre vonatkozóan nincs ökölszabály, valaki vágja, van aki nem. Akitől én tanultam, kockáz. Cseh receptekben olyat is láttam, hogy beledugdossák a gerezd fokhagymákat az egész sajtba.
Én egészben hagyom, ahogy azt sok prágai kocsmában is láttam.
süti beállítások módosítása