
Vajon milyen az igazi Brassói?
Ahány ház,annyi szokás, én otthonról hoztam, aztán a saját fejem után mentem, hogy ez-e az eredeti recept?
Jó kérdés, a Brassói aprópecsenye alighanem örök vitatéma lesz a Magyar konyhakörökben.
Számtalan verzió kering a pökhendi szakács versenyfogásától kezdve a kocsmáros kreatív feleségén át a vasúti szakácsig.
"Az egyik felvetés szerint a brassói receptjét egy Gróf Nándor nevű vasúti szakács találta ki 1948-ban, a Budapest-Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel)." írja a wiki.
Számomra is ez a legszimpatikusabb verzió, egyszerű és nagyszerű.
Hallottam rémtörténeteket csirkéből, pulykamellből készült hamisítványokról, zöldborsós, lecsószaftos, mexikói vegyeszöldséges, vagy szalonnával és alaplével "tokányosított" szörnyűségekről is, de ezekre a kókányolásokra kár is fecsérelni a szót.
Nem árulok el nagy titkot, ha megemlítem, hogy minden a jó minőségű alapanyagokon múlik, onnan kezdve már elég nehéz elrontani.
4 személyre így adagoltam:
- 80 dkg szűzpecsenye
- 1,2 kg burgonya
- 4-6 gerezd fokhagyma (lehetőleg hazai)
- só, bors

A krumplikat megpucolom és felvágom, mi kockázni szeretjük.
Célszerű nem olajban, hanem jó minőségű zsírban ropogósra sütni.
Közben kanál zsíron megpirítom a húscsíkokat, sózom, borsozom és a sütés végén 2-3 gerezd fokhagymát nyomok rá.
A húsokat a krumplira öntöm a serpenyő alján összegyűlt szafttal együtt, rányomok még egy kis friss fokhagymát.
Nem egy randikaja, de isteni finom és 20 perc alatt megvan.

Jó étvágyat!
Nálatok hogyan készül a brassói?
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!