Következő ünnepi klasszikusunk nem éppen a magyar konyha édesgyermeke, ennek ellenére úgy gondolom elfér 1-2 "idegen" klasszikus az ünnepi asztalon.
A wellington bélszín a brit konyha kihagyhatatlan ünnepi étele, mindemellett összetevőlistája miatt, a magyar néplélekhez is könnyen utat talál.
Hozzávalók:
- szép bélszíndarab 0,6-0,8 kg
- olivaolaj
- marék vaj
- só
- bors
- 0,5 kg gomba
- gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- kakukkfű
- 1 csomag levelestészta
- 2 ek dijoni mustár
- néhány vékony szelet levegőn érlelt sonka
A mártáshoz:
- 3 dl portói
- marék marhanyesedék
- 6 dl marhaalaplé
- löttyintés málnaecet
- néhány db szárított gomba
- 2 fej vöröshagyma aprózva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 2-3 szál rozmaring
- 2 ág kakukkfű
Érdemes a mártással kezdeni, mert sok időt igényel.
A hagymát a fokhagymával és a fűszerekkel megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, azzal lepirítjuk, rálöttyintjük az ecetet.
Felöntjük a portóival és felkaparjuk az edény alján letapadt pörzsanyagot.
Ráöntjük az alaplevet és lassú tűzön kb 2-3 óra alatt szirupos állagúra forraljuk (kb. negyedére).
A húsra kevés olivaolajban kérget sütünk, körbesózzuk, borsozzuk, ha kész, bedörzsöljük a mustárral, félretesszük.
A gombát és a fokhagymát nagyon apró (3 mm*3 mm) kockákra vágjuk, kanál vajon megpírítjuk, sózzuk borsozzuk. A pirítás végén hozzáadjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet.
Nagyméretű deszkát befedünk fóliával téglalap alakban, fedésben ráterítjük a sonkaszeleteket, egyenletesen elkenjük rajta a gombakrémet.
Beletekerjük a bélszínt, majd szorosan összefogjuk, 10-20 percre hűtőbe tesszük.
A leveles tésztát kiterítjük, kicsit benedvesíjtük és belecsomagoljuk a bélszínt.
200 fokos előmelegített sütőben mérettől függően 25-30 perc alatt készre sütjük.
Akkor jó, ha a bélszín közepe (minimum) rózsaszín és szaftos marad.
Vajas burgonyapürével és gyökérzöldségekkel tálaljuk, egy kis pecsenyelével is meglocsoljuk.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Jó étvágyat!