Amennyiben csak egy ételt választhatnék, hogy mindenképpen az ünnepi asztalra kerüljön, ez lenne az.
Nagyanyámtól tanultam a receptet, és mind a mai napig együtt esszük családi körben minden szenteste.
Néhány éve átvettem a stafétát és én főzöm, de még mindig figyelő szemek előtt :)
A kellemesen édes-savanyú, fűszeres, meleg, enyhén alkoholos leves megpirosítja az arcokat, igazi ünneppé teszi a karácsonyt.
Gyorsan elkészül, és garantálom, gyorsan el is fog fogyni.
A hozzávalók listája elég rövid:
- 0,5 l édes bor (az aszú nekem nem vált be, érdemes egy jófajta késői szüretet választani pl.: Disznókő Furmint)
- 0,25 l víz
- 2-3 szegfűszeg
- 4 tojássárgája
- kristálycukor
A bort a vízzel és a szegfűszeggel lábosba öntöm, hagyom, hogy kicsitt ellforjon az alkohol, utána takarékra teszem a lángot.
A tojásokat felverem egy tálban és kis adagokban szedek hozzá 4-5 merőkanállal a forró léből, közben folyamatosan keverem habverővel, nehogy rántotta legyen belőle.
Visszacsurgatom a levesbe, folyamatosan mozgatva újból felforralom, habosra keverem.
Amennyiben túl savanyú, lehet hozzá adni 1-2 kanál kristálycukrot.
Forrón tálalom, utána jöhet az ajándékozás.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Az összes karácsonyi recept elérhető itt!
Boldog Karácsonyt!