A Gasztro Gerilla

GerillaGasztro

Harapnivalók szilveszterre

Lazacos kosarak, tatáros falatok, grissini, babsaláta, lencse

2017. december 29. - GerilLaca

lazacos_kosarka.jpg

Nem vagyunk nagy partiarcok, az óévet jellemzően családias hangulatú sörözős, borozós tarokk kártyapartival szoktuk búcsúztatni.

Az ital és a jó társaság mellett fontos a hasunk jóltartása is eme jeles ünnepen :)

A szilveszteri kiadós BBQ ételek mellett jellemzően egyszerűbb harapnivalókkal kísérjük az év végi italsort.

Mivel nem szeretek egész nap a konyhában görcsölni és hullafáradtan várni a vendégeket, lássuk nálunk mik kerülnek az asztalra:

Lazacos kosarak

Szeretjük a halat minden formában, a füstös ízvilágról nem is beszélve.

Ez 25 perc alatt megvan és nem szokott maradni belőle.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta 
  • 1 doboz philadephia krém
  • 1 tk dijoni mustár
  • citrom
  • 100 g füstölt lazac
  • kapribogyó
  • só, bors
  • kapor

lazacos_kosarka_hozzavalok.jpg

A leveles tésztát pohárral kiszaggatom, 200 fokos sütőbe teszem, félidőnél a tallérok közepét benyomom egy felespohárral, hogy ne piszkoljuk hiába és hangulat is megfelelő legyen, a művelet elvégzése után a pohár megfordítva rendeltetésszerűen is használandó.

A sajtkrémet összekeverem a mustárral, citrommal, néhány szétnyomott kapribogyóval, apróra vágott kaporral és egy kis citrommal. Sózom, borsozom habzsákba töltöm.

A krémet a kihűlt kosarakba nyomom, a tetejét lazacdarabbal és egy-egy szem kapribogyóval díszítem.

lazacos_kosarka.jpg

Tatáros falatok

Akár külön posztot is érdemelne, örök vitatéma, a miből és a hogyan.

Nálam jellemzően hátszín, fehérpecsenye és fartő keverékéből készül, aranyszabály, hogy a húst késsel aprítom, vagy durvára darálom (10-es lyukméret), illetve mindig jéghideg hússal dolgozunk.

Nem szeretem, ha kolbászjellegű és azt sem, ha túlfűszerezett, a hús ízének kiemelése/élvezete a lényeg.

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss marhahús
  • marék hagyma aprítva
  • 1 tk mustár
  • 1 tk kapribogyó aprítva
  • 1 kk aprított zöldbors
  • 1 tk worchestershire szósz
  • 1 ek ketchup (ahogy már korábban említettem Heinz hívő vagyok)
  • 2-3 ek sózatlan vaj
  • 2 ek aprított csemegeuborka
  • 1 tojássárgája
  • fél gerezd fokhagyma aprítva
  • csípőspaprika ízlés szerint
  • aprított petrezselyem
  • só, bors

A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint adhatunk hozzá csípőspaprikát, fontos, hogy ne melegedjen fel a massza.

Jéghidegen, pirítóson tálalom.

 tataros_falatok.jpg

Római babsaláta

Kedvenc szilveszteri ételem, tradicionális recept alapján készítem.

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • 1 konzerv borlotti bab
  • 1 konzerv nagyszemű fehérbab
  • vörösborecet
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 zsenge kakukkfűág
  • 2 db olajos szardellafilé
  • bors

A félkörre szeletelt hagymákat kevés borecetbe áztatom.

Az olajhoz adom az apróra vágott fokhagymákat, a késpengével pürésített szardellát, a letépkedett kakukkfűleveleket, sót, borsot, majd összeforgatom a lecsöpögtetett babbal és lilahagymával.

Érdemes néhány órát állni hagyni, hogy összeérjen kicsit. 

Lencse

A hagyományos verziót nem kedveljük, az indiai ízvilág viszont közel hozza a lencsét.

Hozzávalók:

  • 2 lencsekonzerv
  • 1 lilahagyma apróra vágva
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 tk reszelt fokhagyma
  • 1,5 dl paradicsompüré
  • 1 tk római kömény
  • kk kurkuma
  • kk garam masala
  • chili ízlés szerint
  • 5-6 főtt tojás

A római köményt üres serpenyőben pirítani kezdem amíg pattogni nem kezd, utána olajat adok hozzá és rádobom a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért.

Miután aranybarnára pirult, hozzáadom a paradicsomot, a kurkumát és a chilit.

Magas lángon összefőzöm és a legvégén a lencsével is összeforralom.

Félbevágott főttojásokkal tálalom.

Grissini

Egy leegyszerűsített pizzatészta 10-15 perc sütés és egy jó kis mártogatós.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt (50/50 finom- és rétesliszt)
  • 1 élesztő
  • 4 ek olívaolaj
  • 1,5 dl szénsavas víz
  • 1,5 dl tej
  • kevés cukor

A mártogatóshoz:

  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • néhány bazsalikomlevél apróra vágva
  • csipet só, bors

A tésztát összedolgozom és minimum 2 órát hagyom meleg helyen pihenni.

Utána kinyújtom és 1 centis csíkokra vágom, a sütő legmagasabb fokozatán (ha van akkor pizzakövön) 10-15 perc alatt megsütöm.

A mártogatóshoz az olajat összerázom a többi alapanyaggal.

Nálunk nagyjából így néz ki a szilveszter, kártyával és némi itallal fűszerezve.

Ti mivel várjátok az új évet?

tarokk.png

További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!

Boldog Új Évet kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr713400135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása