Nem vagyunk nagy partiarcok, az óévet jellemzően családias hangulatú sörözős, borozós tarokk kártyapartival szoktuk búcsúztatni.
Az ital és a jó társaság mellett fontos a hasunk jóltartása is eme jeles ünnepen :)
A szilveszteri kiadós BBQ ételek mellett jellemzően egyszerűbb harapnivalókkal kísérjük az év végi italsort.
Mivel nem szeretek egész nap a konyhában görcsölni és hullafáradtan várni a vendégeket, lássuk nálunk mik kerülnek az asztalra:
Lazacos kosarak
Szeretjük a halat minden formában, a füstös ízvilágról nem is beszélve.
Ez 25 perc alatt megvan és nem szokott maradni belőle.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 doboz philadephia krém
- 1 tk dijoni mustár
- citrom
- 100 g füstölt lazac
- kapribogyó
- só, bors
- kapor
A leveles tésztát pohárral kiszaggatom, 200 fokos sütőbe teszem, félidőnél a tallérok közepét benyomom egy felespohárral, hogy ne piszkoljuk hiába és hangulat is megfelelő legyen, a művelet elvégzése után a pohár megfordítva rendeltetésszerűen is használandó.
A sajtkrémet összekeverem a mustárral, citrommal, néhány szétnyomott kapribogyóval, apróra vágott kaporral és egy kis citrommal. Sózom, borsozom habzsákba töltöm.
A krémet a kihűlt kosarakba nyomom, a tetejét lazacdarabbal és egy-egy szem kapribogyóval díszítem.
Tatáros falatok
Akár külön posztot is érdemelne, örök vitatéma, a miből és a hogyan.
Nálam jellemzően hátszín, fehérpecsenye és fartő keverékéből készül, aranyszabály, hogy a húst késsel aprítom, vagy durvára darálom (10-es lyukméret), illetve mindig jéghideg hússal dolgozunk.
Nem szeretem, ha kolbászjellegű és azt sem, ha túlfűszerezett, a hús ízének kiemelése/élvezete a lényeg.
Hozzávalók:
- 30 dkg friss marhahús
- marék hagyma aprítva
- 1 tk mustár
- 1 tk kapribogyó aprítva
- 1 kk aprított zöldbors
- 1 tk worchestershire szósz
- 1 ek ketchup (ahogy már korábban említettem Heinz hívő vagyok)
- 2-3 ek sózatlan vaj
- 2 ek aprított csemegeuborka
- 1 tojássárgája
- fél gerezd fokhagyma aprítva
- csípőspaprika ízlés szerint
- aprított petrezselyem
- só, bors
A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint adhatunk hozzá csípőspaprikát, fontos, hogy ne melegedjen fel a massza.
Jéghidegen, pirítóson tálalom.
Római babsaláta
Kedvenc szilveszteri ételem, tradicionális recept alapján készítem.
Hozzávalók:
- 1 fej lilahagyma
- 1 konzerv borlotti bab
- 1 konzerv nagyszemű fehérbab
- vörösborecet
- 1 dl olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 zsenge kakukkfűág
- 2 db olajos szardellafilé
- só
- bors
A félkörre szeletelt hagymákat kevés borecetbe áztatom.
Az olajhoz adom az apróra vágott fokhagymákat, a késpengével pürésített szardellát, a letépkedett kakukkfűleveleket, sót, borsot, majd összeforgatom a lecsöpögtetett babbal és lilahagymával.
Érdemes néhány órát állni hagyni, hogy összeérjen kicsit.
Lencse
A hagyományos verziót nem kedveljük, az indiai ízvilág viszont közel hozza a lencsét.
Hozzávalók:
- 2 lencsekonzerv
- 1 lilahagyma apróra vágva
- 1 tk reszelt gyömbér
- 1 tk reszelt fokhagyma
- 1,5 dl paradicsompüré
- 1 tk római kömény
- kk kurkuma
- kk garam masala
- chili ízlés szerint
- 5-6 főtt tojás
A római köményt üres serpenyőben pirítani kezdem amíg pattogni nem kezd, utána olajat adok hozzá és rádobom a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért.
Miután aranybarnára pirult, hozzáadom a paradicsomot, a kurkumát és a chilit.
Magas lángon összefőzöm és a legvégén a lencsével is összeforralom.
Félbevágott főttojásokkal tálalom.
Grissini
Egy leegyszerűsített pizzatészta 10-15 perc sütés és egy jó kis mártogatós.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (50/50 finom- és rétesliszt)
- 1 élesztő
- 4 ek olívaolaj
- 1,5 dl szénsavas víz
- 1,5 dl tej
- só
- kevés cukor
A mártogatóshoz:
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- néhány bazsalikomlevél apróra vágva
- csipet só, bors
A tésztát összedolgozom és minimum 2 órát hagyom meleg helyen pihenni.
Utána kinyújtom és 1 centis csíkokra vágom, a sütő legmagasabb fokozatán (ha van akkor pizzakövön) 10-15 perc alatt megsütöm.
A mártogatóshoz az olajat összerázom a többi alapanyaggal.
Nálunk nagyjából így néz ki a szilveszter, kártyával és némi itallal fűszerezve.
Ti mivel várjátok az új évet?
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Boldog Új Évet kívánok!