A szokásos húsvéthétfős haláltúráink elmaradhatatlan finomsága a sajtos-sonkás muffin. Egyszerűen tökéletes, mindenki nagy kedvence, már a gyülekezéskor el szokott fogyni :-)
Alapjában a sonkán múlik minden, nálunk idén is nagyon jól sikerült főtt sonka került az ünnepi asztalra. Ebből került a muffinba is.
Az alaprecepten csak minimálisan módosítottuk:
- 1 marék frissen aprított snidling helyett mi petrezselymet, medvehagymát és újhagymát használtunk
- 7 dkg reszelt emmentáli vagy gruyére sajt (mi most az előbbit használtuk)
- 22,5 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1/4 kk frissen őrölt bors
- 1 ek nagyszemű só
- 2 ek mustár
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl olívaolaj helyett a vacsorára készített porchetta főzőleve (zsír, fehérbor, fokhagyma, só)
- 7 dkg főtt sonka apró kockákra vágva
A recept előírásaival ellentétben sem a zöldfűszerekből, sem a sajtból nem tettünk félre, hogy megszórjuk majd a tetejét, hanem az egészet belekevertük a tésztába. Először a száraz hozzávalókat kevertük ki, majd jött az összes többi, legvégül a sonka. Az egészet jól összedolgoztuk, majd muffin formában 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szépen megsütöttük.
A másik nagy kedvenc a kirándulásokon, családi ünnepeken, vendégségekkor, bármikor, a bögrés Kakaós muffin.
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt (érdemes süteménylisztet választani)
- 1/2 bögre cukor
- 1/3 bögre kakaó (én nagyon jó minőségű holland cukrozatlan kakaót használok)
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 cs vanilincukor
- 1,5 tk ras el hanout (vagy fahéj)
- 2 ek étolaj
- 1 tojás
- 1 bögre tej
A száraz összevalókat összekeverem, majd hozzáadom a többit is (a tejet két részletben). A muffinforma mélyedéseibe teszek 1-1 kanállal, majd étcsokidarabot vagy egy cseresznyényi lekvárt teszek a közepére. Befedem még egy kis tésztával. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt kész.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Jó étvágyat!