És akkor a száraz nyár után megjöttek a szeptemberi esők.
A május-júniusi gombahabzsolások emléke kissé már megfakult.
Irtózatos gombaínség után ismét nyakunkba szakadt az erdő áldása, nagyüzemben megy a tartósítás, lépten-nyomon receptek cserélnek gazdát.
Minap egy gombászcsoportban vetődött fel a gombakrém tematikája, mivel a tegnap esti szedésből maradt némi rizike és őzláb, beleálltam a témába.
Lássuk, hogy készül a gombakrém Gerilla módra.
Ebből dolgozunk:
- 2 marék (lapátkezem van) rizike finomra aprítva
- 2 marék őzláb finomra aprítva
- marék vöröshagyma aprózva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek apróra vágott szalonna
- olivaolaj
- 1/2 kk wochestershire szósz
- kk malátaecet (balzsamecet is jó)
- só (óvatosan!)
- bors
- 1/2 kk kakukkfű
- 2 ek apróra vágott petrezselyem
- 1 ek összezúzott sózatlan mogyoró
- 2 ek reszelt parmezán
A szalonnát kevés olajon megfuttatom, rádobom a hagymát, üvegesre dinsztelem.
Jöhetnek a gombák (rizikéből egy marékkal félreteszek), mehet rá a kakukkfű, só, bors.
Amint elkezd puhulni, rászórom a mogyorót, petrezselymet, meglocsolom az ecettel és a worchestershire szósszal.
Ezután a serpenyő tartalmát aprítógépbe rakom és nem túl krémesre aprítom.
Közben a félretett rizikét megpirítom.
A krémet 1-2 ek olívaolajjal és a parmezánnal elkeverem.
Pirítós kenyérre kenve, pirított gombával és parmezánnal megszórva tálalom.
Amennyiben nem áll rendelkezésre erdei gomba, bolti csiperkéből is készíthető, nyilván ez a kompromisszum valamennyire csökkenti az élvezeti értékét.
Fontos!
A saját gyűjtésű gombát felhasználás előtt feltétlenül vigyük el gombavizsgálatra, amit Magyarországon magánszemélyeknek a kijelölt piacokon ingyen elvégeznek!
El nem fogyasztott gomba még sosem okozott mérgezést.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Jó étvágyat!