A ponty után talán a legnépszerűbb, ami a karácsonyi asztalra kerül, általában a lazacfélék valamelyike.
Egy jól elkészített filé méltán veszi fel a versenyt egy majonézbe mártott panírozott pontypatkóval :)
Én most lazacpisztrángot szereztem be, de készíthetjük bármilyen friss, jó minőségű tengeri halból.
Köretként a vajas paszternákpüré és a friss, citrusos saláta remekül passzol a halakhoz.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb lazacpisztrángfilé
- só, bors
A püréhez:
- 80 dkg paszternák
- kis fej hagyma
- 1 ek worchestershire szósz
- 1 gerezd fokhagyma
- marék vaj
- 4 dl csirkealaplé
- só, bors
A salátához:
- friss vegyes saláta
- fél citrom leve
- 0,5 dl olivaolaj
A paszternákot és a hagymát megtisztítom, kevés vajon karamellizálom, utána hozzáadom a fokhagymát, a worchestershire szószt, sózom, borsozom és felöntöm az alaplével.
Közepes lángon forralom, amíg a lé nagyrésze elfő, ekkorra általában a zöldség is megpuhul.
Ezt követően pürésítem és kikeverem a vajjal.
A salátához a citromot és az olajat habverővel krémes állagúra verem, sózom, borsozom, majd a salátára öntöm.
A filékből csipesszel kiszedem a szálkákat, formázom, utána három ujjnyi szeletekre vágom.
Serpenyőben nagy lángon kanál olajat melegítek, a filéket a bőrös oldalukkal lefelé pirítom, amíg a bőre roppanós nem lesz (maximum 2-3 perc).
Ezt követően megfordítom és 1 perc alatt készre sütöm, sajnos nagyon gyorsan kiszárad, ha tényleg friss a hal, érdemes inkább kicsit alulkészíteni.
Pihentetést követően a pürével és salátával tálalom.
További cikkek, receptek a gerillagasztro.blog.hu oldalon!
Jó étvágyat!