@Kelly és a szexi dög: Örülök, hogy figyelmesen olvastál, nem szegény kubai családok tradicionális étele, hanem night klubokban szolgálták fel pénzes amerikaiaknak, a neve is innen ered...
Havannában egy helyi család meghívott - háztartási kekszre kent borzasztó ízű szendvicskrém volt, amit adni tudtak. Az ott a maximum, nem pedig bagett, sonka, vaj, meg sajt...
@maradokapénzemnél: Köszönöm. Nincsen lebujom, viszont nyáron, ha minden jól megy lesz pop up sütés a Balatonnál, illetve ősszel Tállyán a KCBS BBQ versenyen(tallya-bbq.hu/) ott leszünk.
Tisztelet a házi készíésért, hát én készen veszem. Sőt.
A fillérbaszó fogyókúrázó rokonaimnak karácsonyra mindig viszek egy kilóst, aztán azon röhögök hogy tömik magukba, súlykontroll felfüggesztve. "Jaj hát ezt nem is lehet abbahagyni" csatakiáltással pusztítják el . :)
@élhetetlen: Rendes? Ezt milyen szakirodalomból vetted? :) Teljesen jó a hasaalja, sokkal mélyebb íze van. Felőlem, ha valakinek az tetszik csinálhatja csirkefarhátból is. Ez most hasaaljából készült és nagyon finom lett. Nem muszáj sóban pácolni sem, ha elég sós az abaleved és elég türelmesen abálod felveszi a sót a léből is...
Ah, ellenrecept. A rendes abált szalonna nem hasaaljából készül, hanem tokaszalonnából. Ez vagy van a hentesnél, vagy, ha nincs, de rendes a hentes, akkor holnapra, holnaputánra lesz. Más az állaga. A másik, nem elég sós vízben (vagy egyes helyeken disznóöléskor főzik meg az abalében), a közepe ízetlen lesz, nem fő bele a só. Kenheted pirospaprikával, fokhagymával, de nem az igazi. Több ismerősön tesztelve, van, akinek már én is főzöm meg, megveszed, egy tálban vastagon lesózod, és naponta forgatva három napig hagyod a sóban. Aztán főzheted, paprikázhatod, már biztosan nagyon jó lesz, de akár anélkül is. Lényeg a sóban pácolás főzés előtt.
Szerintem az ázsiai konyhák közül a koreai a legízletesebb. A kimcsiből még töltöttkáposzta szerű ételt is készítenek, a kolozsvári szalonna alapját képező részt csavarják föl egész kimcsi levelekkel amit serpenyőben megpárolnak.
Nálunk is ez a lényeg, de alapnak (a füstösebb ízért) bacont pirítok és párolt zöldborsót is teszek bele. A családnak így jön be :)
A madárból készült verziók mellett azt is utálom, amikor pörköltfélét löttyintenek hasábburgonyára. A brassói kockakrumplival és összeforgatva az igazi.
Ugyanígy. A melóhelyen érthetetlen okból a fokhagymát kihagyják belőle, ill. én is a zöldborsós változatot szoktam még látni, de szerintem sem való bele. A férjemmel amikor kb. ugyanennyi adagot készítünk, mindig azzal áltatjuk magunkat, hogy ez többször i étkezésre is jó lesz, mert marad még.... Nem szokott maradni :-D
1. Át kéne olvasni, mert vannak benne fura dolgok (pl. visszataxiztaztam).
2. Én szívesen nézegettem volna több képet.
3. Gratula a szép eredményhez!
4. Éhes lettem.
@sóskatáska: Erre vonatkozóan nincs ökölszabály, valaki vágja, van aki nem. Akitől én tanultam, kockáz. Cseh receptekben olyat is láttam, hogy beledugdossák a gerezd fokhagymákat az egész sajtba.
Én egészben hagyom, ahogy azt sok prágai kocsmában is láttam.
A Gasztro Gerilla
GerillaGasztro
Utolsó kommentek:
GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2018.02.03. 17:18:31
Bejegyzés: Medianoche a'la Gerilla
Kelly és a szexi dög 2018.02.03. 17:07:22
Bejegyzés: Medianoche a'la Gerilla
GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2018.02.03. 15:50:53
Bejegyzés: Medianoche a'la Gerilla
maradokapénzemnél 2018.02.03. 15:32:17
Bejegyzés: Medianoche a'la Gerilla
nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2017.12.03. 08:51:53
Bejegyzés: Abált szalonna
lajafix1 2017.12.03. 08:50:51
A fillérbaszó fogyókúrázó rokonaimnak karácsonyra mindig viszek egy kilóst, aztán azon röhögök hogy tömik magukba, súlykontroll felfüggesztve. "Jaj hát ezt nem is lehet abbahagyni" csatakiáltással pusztítják el . :)
Bejegyzés: Abált szalonna
GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2017.12.02. 10:11:46
Bejegyzés: Abált szalonna
élhetetlen 2017.12.02. 00:35:15
Bejegyzés: Abált szalonna
Janossz 2017.12.02. 00:34:15
Bejegyzés: Abált szalonna
Jóléti Dán Kekszesdoboz 2017.11.25. 23:33:19
Bejegyzés: KimChi!
hellsing 2017.11.22. 16:04:29
A madárból készült verziók mellett azt is utálom, amikor pörköltfélét löttyintenek hasábburgonyára. A brassói kockakrumplival és összeforgatva az igazi.
Bejegyzés: Brassói aprópecsenye
kmera 2017.11.21. 12:26:37
Bejegyzés: Brassói aprópecsenye
GerillAnya 2017.10.22. 13:15:37
1. Köszi, javítottuk
2. Több és jobb képek a Tállya BBQ Facebook oldalán
3. Köszönjük
4. Akkor jó étvágyat!
Bejegyzés: Az 1. magyarországi KCBS BBQ verseny Gerilláék szemszögéből
xyyyxyxyyxyxyyx 2017.10.22. 13:09:29
2. Én szívesen nézegettem volna több képet.
3. Gratula a szép eredményhez!
4. Éhes lettem.
Bejegyzés: Az 1. magyarországi KCBS BBQ verseny Gerilláék szemszögéből
GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2017.10.11. 10:58:41
Én egészben hagyom, ahogy azt sok prágai kocsmában is láttam.
Bejegyzés: Nakládaný hermelín, avagy menyétet az olajba!
sóskatáska 2017.10.11. 10:55:19
Bejegyzés: Nakládaný hermelín, avagy menyétet az olajba!
deneskata 2017.10.11. 10:55:05
Bejegyzés: Nakládaný hermelín, avagy menyétet az olajba!
tomfree 2017.10.11. 06:20:35
Bejegyzés: Nakládaný hermelín, avagy menyétet az olajba!
GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2017.09.22. 21:16:49
Bejegyzés: Poutine!
kmera 2017.09.22. 20:39:41
Bejegyzés: Poutine!